Newsflash
Știri

Prima reţea de screening al cancerului de col uterin, la SCJU Târgu Mureş

de Dorina Novac - iun. 7 2022
Prima reţea de screening al cancerului de col uterin, la SCJU Târgu Mureş

SCJU Târgu Mureş a anunţat înfiinţarea primei reţele de screening din fonduri europene, în cadrul unui proiect dedicat, de care urmează să beneficieze peste 170.000 de persoane.

Proiectul poartă numele de „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, iar de această rețea de screening urmează să beneficieze 170.200 de persoane, a precizat reprezentanții Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

SCJU Targu Mures

„Începând cu data de 1 aprilie 2022, a fost modificată legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică, astfel încât screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă. Ca urmare, la nivelul celor 6 judeţe se vor organiza reţelele de screening după noile normative legislative. Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, începând cu data de 1.06.2022. Cu ocazia organizării reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş am lansat şi un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Echipamente în valoare de 500.000 lei pentru secţia de Pediatrie a SCJU Târgu Mureş

Potrivit SCJU Târgu Mureş, prin această reţea va fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, respectiv test Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV, scrie Agerpres.

„În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului”, a subliniat SCJU Târgu Mureş.

Potrivit politicii reţelei, toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă, însă dacă rezultatul testului - screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu.

„Este demonstrat medical, ştiinţific şi din practica mai multor state europene, că serviciile de screening reduc apariţia cancerului de col uterin, acesta fiind unul dintre cancerele prevenibile. Prin organizarea reţelei de screening în cadrul SCJU Târgu Mureş punem la dispoziţia tuturor femeilor din judeţul Mureş şi din regiunea Centru un model de bună practică medicală pentru aceste servicii. Mulţumesc tuturor medicilor de specialitate obstetrică-ginecologie, genetică, medicină de laborator şi de anatomie patologică, personal sanitar, angajaţi ai spitalului care s-au afiliat screeningului cancerului de col uterin, pentru a preveni! Femeile se pot programa, testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Doamnelor şi domnişoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”, a declarat managerul de proiect, dr. Cosmina Uzun.

În cadrul proiectului, femeile cu vârsta cuprinsă între 30-64 ani beneficiază de testarea HPV, iar cele între 24 şi 29 ani beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau, grupul ţintă fiind de 170.200 de persoane, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, jumătate dintre acestea fiind din grupuri vulnerabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe