Newsflash
Știri

Prima tranșă de vaccin anti-COVID sosește între Crăciun și Revelion

de Dorina Novac - dec. 17 2020
Prima tranșă de vaccin anti-COVID sosește între Crăciun și Revelion

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 care vor sosi în țară vor fi trimise către secţiile de boli infecţioase, pentru imunizarea personalului medical, a anunțat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că vaccinarea nu este obligatorie, ci voluntară şi se va efectua gratuit, scrie Agerpres.

Nelu Tataru vaccin COVID
Sursă imagine: Guvernul României

„Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat. (...) Ajungem la acea imunizare în care 60 - 70% din populaţie prezintă anticorpi, precum şi o apărare celulară şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese”, a declarat ministrul, la un post de televiziune.

La 21 decembrie se estimează că se va emite avizul pentru acest vaccin de către Agenţia Europeană a Medicamentului. 

Astfel, potrivit sursei citate, Nelu Tătaru a subliniat că în perioada dintre Crăciun şi Revelion va sosi în țară prima tranșă de vaccinuri.

„În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă simbolică de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane, pe care o vom dirija către secţiile de boli infecţioase”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ulterior, vor ajunge în ţară, în fiecare lună, eşalonat, doze de vaccin, în luna ianuarie urmând să se primească 600.000 de doze, a precizat el.

„Vom primi eşalonat doze în fiecare lună, începând cu luna ianuarie, 600.000 de doze pentru 300.000 de persoane şi vom începe cu personalul medical din unităţile clinice publice şi private. În general, la fel va fi şi a doua lună, noi sperăm spre un milion şi atunci să putem merge şi spre celelalte categorii, urmând ca populaţia generală să intre din martie-aprilie pentru aceste vaccinări, ajungând până în luna iunie. (...) În primele trei luni intră personalul medical, cei instituţionalizaţi, grupele de risc şi cei care asigură funcţionalitatea societăţii”, a spus Tătaru.

El a menționat că, pentru început, în Bucureşti vor funcţiona 32 de centre de vaccinare, iar persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus se pot vaccina cu condiţia să nu mai fie bolnave la momentul imunizării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe