Newsflash
Știri

Primele biopsii de prostată țintite, realizate cu braț robotic ghidat IRM

de L. Budin - sept. 16 2022
Primele biopsii de prostată țintite, realizate cu braț robotic ghidat IRM

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a realizat, în premieră naţională, primele biopsii de prostată ţintite cu ajutorului braţului robotic ghidat IRM.

În cadrul Laboratorului de Radiologie-imagistică medicală 2 (CT, RMN), au fost realizate, în perioada 5-7 septembrie, în premieră națională, primele biopsii de prostată țintite cu ajutorului brațului robotic ghidat IRM.

Echipa medicală care a efectuat investigația a fost condusă de colonel medic dr. Cezar Bețianu, medic primar Radiologie și imagistică medicală, competențe în Ecografie generală, CT, RM și Senologie.

„Biopsia localizată de prostată MRI in-bore este o metodă care detectează focarele suspectate de cancer de prostată și asigură prelevarea de biopsii din toate aceste focare cu o sensibilitate milimetrică ghidată de un dispozitiv și un software bazate pe o tehnologie avansată. Prin această metodă, focarele de cancer se pot detecta cu o acuratețe mai mare și nu este necesară repetarea biopsiei”, au precizat reprezentanții Spitalului Militar Central.

Această metodă de diagnosticare reduce numărul de biopsii necesare pentru a identifica cancerul de prostată, ceea ce reduce disconfortul pacientului şi creşte rata succesului tratamentului, prin iniţierea precoce a acestuia.

Ce este MRI in-bore Biopsy

Potrivit reprezentanților spitalului, MRI in-bore Biopsy este singura tehnică care folosește aparatul de rezonanță magnetică (RM) în timpul procedurii, așadar este singura tehnică cu adevarat ghidată RM. Cu ajutorul acestuia produce imagini de înaltă calitate în care se pot identifica leziunile țintă. Acul de biopsie este ghidat spre regiunile RM marcate ca fiind suspecte printr-un braț robotic cu ajutorul funcției de navigare a software-ului și se desfășoară o biopsie localizată.

„MR-TRUS Fusion folosește imaginile de la o examinare RM precedentă pentru a le procesa și combina, în timp real, cu imaginile de ultrasonografie transrectală (TRUS), procedura fiind ghidată ecografic cu asistența imaginilor RM”, informează sursa citată.

Diferența majora între cele două este că tehnica MRI in-bore Biopsy recoltează țesut doar din leziunea țintă, în timp ce după procedura MR-TRUS Fusion e nevoie de recoltare convențională sistematică din tot restul prostatei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe