Newsflash
Știri

Primele centre de plasmafereză din țară vor funcționa de la începutul anului viitor

de Dorina Novac - ian. 12 2022
Primele centre de plasmafereză din țară vor funcționa de la începutul anului viitor

Asociaţia „Donăm Plasmă” a anunţat că pe parcursul anului 2022 va deschide în România zece centre de plasmafereză.

Cele zece centre vor colecta de la donatorii români până la 200.000 de litri de plasmă anual, cantitate suficientă să acopere necesarul fabricării medicamentelor derivate din plasmă, de care au nevoie pacienții români: 1000 kg de imunoglobulină normală, minimum 2000 kg de albumină și 40.000.000 UI factor de coagulare.

donare plasma

Centrele vor fi operaționale începând cu primul trimestru al anului 2023, vor funcționa în 10 mari orașe ale țării, iar investițiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea și operarea acestora se ridică la un total de aproximativ 52 milioane de euro.

Toate fondurile vor fi asigurate de către Asociația „Donăm Plasmă”, din sponsorizări și parteneriate cu diverse companii private cu experiență în colectarea și procesarea de plasmă umană.

„Toate cele 10 centre de plasmafereză se vor supune procedurilor de autorizare și înregistrare în European Plasma Master File (PMF), astfel încât plasma umană colectată în aceste centre să poată fi procesată în fabricile europene. Plasma umană colectată va fi proprietatea centrelor publice de transfuzie și va fi oferită producătorilor de medicamente derivate din plasmă, în schimbul produselor finite necesare pacienților români”, se arată într-un comunicvat de presă al asociației.

Potrivit sursei citate, necesitatea implementării acestor centre de plasmafazare vine în contextul în care, în România, peste 20.000 de pacienți români au nevoie de tratamente cu medicamente fabricate din plasmă umană, însă țara noastră a traversat, în ultimii ani, mai multe crize majore de aprovizionare cu imunoglobulină, în condițiile unui deficit global de plasmă umană, care este materia primă din care se fabrică aceste medicamente de care depinde și viața pacienților români.

„Statul român nu a făcut progrese la acest capitol, nici atunci și nici în prezent, astfel că, am ajuns să fim singura țară din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fabricarea medicamentelor derivate. (...) Obiectivul nostru de a deschide o parte din cele 10 centre de plasmafereză, chiar în cursul anului 2022, este unul îndrăzneț; știm că vom întâmpina multe situații dificile, însă avem convingerea că alături de cadrele medicale din multe dintre actualele centre de transfuzie, respectiv împreună cu partenerii și sponsorii care ni se vor alătura în acest demers, vom reuși să construim cele 10 centre și să oferim, astfel, speranță pacienților români și o calitate a vieții mult mai bună”, a declarant Florin Hozoc, președinte al Asociației Donăm Plasmă.

Calendarul acțiunilor din perioada imediat următoare cuprinde o ultimă perioadă de consultări pentru finalizarea documentației privind selecția orașelor unde Asociația va deschide cele 10 centre de plasmafereză, respectiv selecția partenerilor care vor participa la amenajarea și operarea acestora.

De asemenea, până la sfârșitul lunii martie, comisiile consultative de evaluare, formate din medici, specialiști și reprezentanți ai pacienților, vor finaliza propunerile privind orașele și partenerii, astfel încât cel târziu la 30 aprilie 2022 vor comunica orașele și partenerii selectați.

Reprezentanții asociației estimează că în perioada mai 2022 - februarie 2023 se vor finaliza investițiile, respectiv selecția, instruirea personalului și toate procedurile de autorizare, astfel încât în luna februarie a a anului viitor să aibă loc prima colectare de plasmă într-un centru de plasmafereză autorizat European Plasma Master-File din România.

De asemenea, aceștia au subliniat că până cel târziu la finalul lunii noiembrie 2023 vor fi autorizate toate cele 10 centre, pentru a putea deveni operațională întreaga capacitate de colectare de plasmă pentru fabricarea de medicamente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe