Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Primele proceduri chirurgicale de implant de valvă aortică Sutureless, la SUUMC

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 8 martie 2022, ora 15:50

La data de 1 martie s-au efectuat, în premieră pentru sistemul medico-militar romanesc, primele două proceduri chirurgicale de implant de valva aortică Sutureless.

Spitalul Militar Central

„În prezent, pe baza noilor tehnoligii medicale, intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul, în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară, joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate”, au precizat reprezentanții Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC).

Potrivit sursei citate, acest tip de valvă reduce timpul de ischemie miocardică și de circulație extracorporeală, factori extrem de importanți în desfășurarea intervențiilor chirurgicale pe cord.

Din acest motiv, sunt indicate pacienților cu riscuri mai mari, vârsta crescută, status biologic precar sau intervenții chirurgicale complexe, cu grad ridicat de risc pentru pacient.

IMG_1688

Avantajele utilizării acestor valve sutureless de nouă generaţie sunt:

 • Excizia completă a valvei bolnave
 • Timp scurt de oprire cardiacă (bypass aorto-pulmonar)
 • Sistem propriu de ancorare, care nu necesită suturi pentru fixare uşoară şi vizibilitate bună
 • Riscuri minime post-operator
 • Permite intervenţii chirurgicale prin procedură minim invazivă
 • Reducere semnificativă a timpului de intervenţie totală
 • Reducerea considerabilă a traumei, durerii post operatorii şi a riscului de infecţii
 • Reducerea timpului de spitalizare şi recuperare a pacientului

„În cazul nostru, a fost vorba despre doi pacienți, de sex feminin și masculin, vârsta înaintată și teren biologic tarat, factori care descriau un context medical complicat, care punea în pericol viața pacienților, în situația în care se opta pentru procedura chirurgicală standard. Intervențiile chirurgicale au fost efectuate fără incidente, pacienții fiind externați, în stare bună, după câteva zile”, mai transmit reprezentanții SUUMC.

Operațiile au fost executate de o echipă coordonată de colonel medic dr Liviu Stan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șeful Secției. Ceilalți membri ai echipei operatorii au fost: colonel medic dr. Silviu Stanciu, medic primar Cardiologie, Şeful Laboratorului de explorări cardiovasculare neinvazive, capitan medic Toader Alin, medic specialist Chirurgie cardiovasculara, capitan medic Conduraru Alex și capitan medic Jianu Costina, medici specialiști ATI, dr. Teodorescu Andreea, medic primar Cardiologie, coordonator circulatie extracorporeala și medic Ramona Constantin medic rezident Chirurgie cardiovasculară.

Etichete: implant de valva aortica Sutureless tehnoligii medicale interventii chirurgicale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC