Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

PRIMER: MS trebuie să modifice urgent metodologia de calcul a preţurilor la medicamente

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 8 aprilie 2022, ora 11:34

PRIMER a atras atenţia că niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente aflate în proprietate privată.

PRIMER a atras atenţia că niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente aflate în proprietate privată, menţionând că acestea pot produce orice tratament ieşit de sub patent în orice formă de prezentare sau concentraţie.

Directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), Dragoş Damian, citat într-un comunicat de presă transmis de organizaţie, a afirmat, totodată, că metodologia de calcul a preţului medicamentelor trebuie schimbată urgent, pentru că zeci de tratamente ieftine sunt în pericol de a fi scoase din fabricaţie, scrie Agerpres.

medicamente

„Profesorul Alexandru Rafila este primul ministru al Sănătăţii care vorbeşte public despre rolul strategic al celor circa 30 de fabrici de medicamente din România. Probabil că, dacă nu ar fi fost pandemia şi războiul, nici acum autorităţile medicale nu ar fi luat în seamă acest domeniu economic. Este un discurs opus faţă de ceea ce am auzit în ultimii cinci ani de la alţi oficiali în funcţie şi acum la Ministerul Sănătăţii sau CNAS, care ne spuneau «dacă nu vă convine, puteţi pleca» atunci când le solicităm ajutorul. Niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente din ţară aflate în proprietate privată”, a declarat Dragoş Damian.

Acesta a subliniat că fabricile din ţară pot produce orice medicament ieşit de sub patent, în orice formă de prezentare sau concentraţie, dacă acest lucru este solicitat.

„Fabricile din ţară sunt inspectate de cele mai prestigioase autorităţi din lume şi e scris Made în Romania pe medicamente care ajung la pacienţi din 90 de ţări. (...) În fabricile din ţară lucrează 5.000 de specialişti de prim rang şi echipamentele de lucru sunt tehnologie şi digitalizare de ultima generaţie. Industria farmaceutică din România ajută la crearea unui număr de peste 60.000 de joburi de orizontală şi verticală”, a evidenţiat Damian.

Potrivit lui, Ministerul Sănătăţii trebuie să modifice urgent metodologia de calcul a preţurilor la medicamente.

„Trebuie trecut de la declaraţii apreciative la acţiuni reale. Ministerul Sănătăţii trebuie să modifice urgent metodologia de calcul a preţurilor pentru că sunt zeci de medicamente ieftine în pericol de a fi scoase din fabricaţie, sunt solicitări care zac la minister şi de trei ani. Ministerul de Finanţe trebuie să schimbe taxa clawback şi să scutească de această plată companiile care fac în România investiţii în fabrici noi. Consiliul Concurenţei trebuie să verifice blocajele de pe anumite canale comerciale, sunt jucători care nu vor să achiziţioneze medicamentele fabricate în România pe motiv că sunt prea ieftine”, a transmis directorul executiv al PRIMER.

Dragoş Damian a mai precizat că acestea sunt măsurile reale care trebuie luate imediat pentru ca pacienţii să aibă acces mai bun la medicamentele fabricate în România, iar sistemul sanitar să realizeze economii.

„PRIMER cere de ani buni introducerea măsurilor de mai sus, pentru ca România să aibă o industrie farmaceutică de aceeaşi mărime ca cele din Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovenia, ca să dăm exemple doar din estul Uniunii Europene”, a amintit acesta.

Etichete: PRIMER fabrici de medicamente CNAS medicamente

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.