Newsflash
Știri

Primul genocid al secolului XX

de Dr. Al. TRIFAN - iun. 29 2012
Primul genocid al secolului XX

     În anul 1933, scriitorul austriac Franz Werfel publica volumul de istorie romanţată tradus în limba română sub titlul: Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh. Emoţionat şi cutremurat, am aflat, adolescent fiind, despre tragedia poporului armean, supus genocidului de către Turcia în timpul Primului Război Mondial, începând din ziua de 24 aprilie 1915. Îngrozitoarea decimare şi perse­cuţie a poporului armean din Turcia des­chide lista celorlalte masacre genocidale: holocaustul, represiunea comunistă, exter­minarea unei părţi a populaţiei Ugandei sau dictatura khmerilor roşii. Pentru ca anul 1915 să nu se mai repete, Uniunea Armenilor din România l-a invitat pe dl dr. Hayk Demoyan, directorul Institutului-Muzeu al Genocidului Armean din Erevan  şi secretar al Comisiei de Stat a Republicii Armenia pentru Genocid, să susţină luni, 14 mai a.c., o conferinţă pe această temă, la care au participat dl Varujan Vosganian, ÎPS Datev Agopian, arhiepiscopul Bisericii Armene din România, şi ES dl Hamlet Gasparyan, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti. Conferenţiarul a expus pe larg cauzele genocidului armean, desfăşurarea sa, atrocităţile comise şi responsabilitatea celor vinovaţi. Urmaşii celor un milion de victime au dreptul să ceară recunoaşterea oficială a guvernelor şi reparaţii pentru samavolniciile comise. „Nu avem visuri, ci pretenţii“, a spus dl dr. Hayk Demoyan. Încă de pe acum, conaţionalii săi se pregătesc pentru ziua de 24 aprilie 2015, când se va comemora un secol de la această crimă împotriva umanităţii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe