Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Primul ghid privind tratamentul hepatitei C

Viața Medicală
Dr. Mariana MINEA vineri, 18 aprilie 2014
   Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis, la 9 aprilie, „Ghidul pentru screeningul, îngrijirea şi tratamentul persoanelor cu hepatită C“, lansat în deschiderea congresului internaţional al ficatului de la Londra. Noul ghid conţine nouă recomandări. În ceea ce priveşte screeningul, OMS recomandă testarea persoanelor considerate la risc crescut, urmând ca indivizii depistaţi „pozitiv“ să realizeze un nou test pentru a stabili dacă au infecţie cronică. Întrucât alcoolul poate să accelereze apariţia leziunilor cauzate de hepatita C, OMS recomandă acum evaluarea consumului de alcool la persoanele cu hepatită cronică C, precum şi consilierea celor infectaţi care consumă alcool în cantităţi medii sau mari. La capitolul tratament, ghidul include recomandări privind tratamentele existente bazate pe injecţiile cu interferon şi noile scheme de tratament cu administrare orală, urmând ca, pe măsură ce sunt înregistrate noi substanţe, să înnoiască periodic recomandările privind consumul de medicamente. Ghidul conţine şi sfaturi referitoare la prevenţie, subliniind că ratele de infectare cu virus hepatitic C rămân inacceptabil de înalte în numeroase ţări, din cauza reutilizării echipamentului injectabil şi lipsei de screening a transfuziilor sanguine. OMS va colabora cu fiecare stat pentru a pune în aplicare ghidul, ca parte a programelor naţionale, oferind asistenţă în ceea ce priveşte accesul la noile tratamente disponibile, evaluarea calităţii testelor de laborator pentru depistarea hepatitei şi evaluarea medicamentelor generice. „În momentul de faţă, majoritatea pacienţilor care au nevoie de tratament pentru hepatita C nu şi-l permit. Provocarea este de a ne asigura că toţi cei care au nevoie de aceste medicamente pot avea acces la ele“, a spus Peter Beyer, Senior Advisor la OMS.
   Hepatita cronică C afectează aproximativ 130–150 de milioane de persoane şi provoacă 350.000–500.000 de decese anual. Transmiterea virusului hepatitic C are loc cel mai frecvent prin intermediul sângelui contaminat.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.