Newsflash
Știri

Primul laborator de analize medicale robotizat, la SCJU Oradea

de Dorina Novac - mai 16 2022
Primul laborator de analize medicale robotizat, la SCJU Oradea

Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul public de sănătate românesc a fost inaugurat, sâmbătă, 14 mai, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Oradea.

Acesta a fost inaugurat în prezența managerului Gheorghe Carp, a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Cseke Attila.

laborator oradea

Laboratorul integrat de analize a fost realizat deasupra Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, la etajul I, fiind un proiect unic în sistemul public de sănătate din țară.

Potrivit Primăriei Oradea, laboratorul a fost dotat în cadrul proiectului pe fonduri europene ROHU-357: „Cooperarea pentru standarde înalte de asistență medicală în prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar”.

„Trebuie să amintesc că în urmă cu 12 ani, inițiatorul descentralizării și reorganizării spitalelor a fost ministrul Cseke și ați văzut ce ușor s-a putut dezvolta Spitalul Județean și cel Municipal, pentru că au aparținut unei singure autorități locale. Din fericire am avut ocazii multe să accesăm și proiecte transfrontaliere, din care o parte se încheie astăzi cu inaugurarea laboratorului de analize medicale”, a precizat, în deschiderea evenimentului, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Gheorghe Carp.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea de-a fi dotate mai multe spitale din țara noastră cu aparatură modernă și a felicitat conducerea unității spitalicești din Oradea pentru investițiile masive, din ultimii ani, în infrastructura medicală.

laborator oradea 2

„E bine să aducem toate laboratoarele din principalele orașe ale țării și din cele mai mici, dacă se poate, la standarde de calitate care să permită diagnosticul pacienților, și cred că dezvoltarea zonei de microbiologie va fi esențială în perioada următoare, nu numai pentru diagnosticul bolilor infecțioase, ci și pentru ținerea sub control, și fac un apel la d-voastră, ca manageri de spitale, să țineți cont de acest lucru. Trebuie să controlăm două probleme majore de sănătate publică și astea se pot realiza doar prin laboratoare de microbiologie profesionalizate în acest domeniu, mă refer la multirezistența bacteriilor la antibiotic și la control infecțiilor asociate asistenței medicale sau nozocomiale, pentru cei care nu sunt familiarizați cu această terminologie” a precizat Alexandru Rafila.

Și ministrul Cseke Attila a vorbit despre descentralizarea sistemului sanitar, un proces care a permis spitalului din Oradea să se dezvolte și să devină performant. Acesta a menționat și importanța programului Interreg RO-HU care a adus plusvaloare infrastructurii medicale orădene.

„Acest program Interreg România-Ungaria, chiar dacă nu are o valoare, privită în ansamblu, foarte mare, este gestionat de ministerul pe care astăzi îl conduc și a adus pe această zonă de graniță, în cele patru județe din România și patru din Ungaria, pe infrastructura sanitară, investiții frumoase, care poate nu puteau fi făcute din alte fonduri naționale sau europene și care, evident, aduc o plusvaloare. Cifrele arată că în actualul exercițiu financiar pe interreg România-Ungaria, din cele 100 de proiecte finanțate în cele 4 județe din țara noastră, beneficiarii din județul Bihor au 46 de proiecte câştigate”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Prin acest proiect s-a realizat o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Județean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secții și laborator, implementându-se soluții informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator.

Noul laborator va deservi Spitalul Clinic Județean, iar la solicitare, și celelalte unități medicale de stat din Oradea.

Un important beneficiu va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activități recurente, scăderea procentului de erori umane, dar și reducerea costurilor cu până la 30%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe