Newsflash
Știri

Primul studiu care evaluează răspunsul imun oferit de celulele T în cazul COVID

de Dorina Novac - iun. 30 2021
Primul studiu care evaluează răspunsul imun oferit de celulele T în cazul COVID

MedLife a lansat primul studiu randomizat din regiune care urmărește răspunsul imun celular împotriva COVID-19, oferit de celulele T.

Acesta este primul studiul din România și din regiune care evaluează imunitatea celulară împotriva COVID-19.

Dumitru Jardan, biolog
Dumitru Jardan, biolog

„Prin acest studiu, echipa de cercetare își propune identificarea prezenței și urmărirea activității celulelor T la pacienți infectați anterior cu virusul SARS-CoV-2 și la pacienți vaccinați împotriva COVID-19, în raport cu prezența sau absența anticorpilor specifici COVID-19”, se arată în comunicat.

Demersul se va desfășura în București, Brașov, Cluj și Timișoara și are ca obiectiv analizarea unui eșantion de 700 de persoane.

„În acest moment nu avem date clare cu privire la răspunsul imun pe termen lung împotriva COVID-19. Nu știm dacă protecția față de SARS-CoV-2 este dată doar de acei anticorpi care apar în urma infecției și a vaccinării sau avem nevoie și de celulele T, care recunosc proteinele virale și omoară celulele infectate. Există câteva studiile internaționale care ne indică faptul că imunitatea celulară persistă perioade mai lungi de timp, chiar și după ce anticorpii dispar, însă obiectivul nostru este să facem o radiografie a situației din România, să analizăm date provenite de la pacienți și să oferim informații relevante pentru țara noastră”, a declarat Mihai Marcu, președinte & CEO MedLife Group.

Acesta a precizat că studiul randomizat pe T-cells vine în completarea celorlalte demersuri de cercetare desfășurate în ultima perioadă, care urmăresc nivelul de imunitate dobândită natural sau în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Studiul vizează patru categorii de persoane, care în urma selecției, vor beneficia de analize gratuite. Înscrierile se fac pe www.medlife.ro/studiu-celule-t.

Pentru a identifica posibile diferențe în ceea ce privește răspunsul imun celular, compania vizează analizarea datelor provenite de la patru categorii de persoane:

  1. Persoane care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 până în luna iulie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;
  2. Persoane infectate cu SARS-CoV-2 în perioada septembrie - decembrie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;
  3. Persoane care nu au trecut prin boală și nu s-au vaccinat încă;
  4. Persoane care s-au vaccinat și care au 2 luni, respectiv 4 luni de la rapel.

Pentru a se califica, persoanele din oricare din cele patru categorii trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, reședința în București, Brașov, Cluj sau Timișoara și să nu sufere de anumite afecțiuni, precum: boli autoimune, diabet zaharat, hemopatii maligne, neoplasme, tuberculoză, hepatită virală, HIV, transplant de organe/țesuturi, afecțiuni acute curente; de asemenea, femeile însărcinate nu pot participa la studiu.

Înscrierile se fac pe baza completării chestionarului disponibil pe pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t.

Participanții selectați vor beneficia, cu titlu de gratuitate, de o serie de analize, printre care: hemoleucogramă completă, CRP, imunoglobulina A/G/M, bateria completă de teste serologice pentru detectarea anticorpilor - IgM anti-Spike RBD, IgG anti-Spike RBD, IgG trimeric și IgG anti-Nucleocapsida.

De asemenea, persoanele care nu au certitudinea că au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, așa-zișii „martori negativi”, vor fi testați și RT-PCR, pentru a exclude posibilitatea unei infecții curente în momentul desfășurării proiectului.

Acesta este cel de-al 8-lea studiu desfășurat pro bono de MedLife de la începutul pandemiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe