Newsflash
Știri

Primul transplant medular la SUUB

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 16 2018
Primul transplant medular la SUUB
La Spitalul Universitar de Urgenţă București (SUUB) s-a înregistrat, în această săptămână, primul pacient care a primit un transplant autolog de celule stem. În prezent, pacientul este îngrijit, până la grefare, în camera sterilă a noului Compartiment de transplant medular din cadrul Clinicii de hematologie. Autotransplantul a fost aplicat pentru mielom multiplu, afecţiune hematologică în care această procedură face parte din tratamentul de consolidare la pacienţii eligibili.
Evenimentul se petrece la nouă ani de când medicul Horia Bumbea, coordonatorul compartimentului, a început primele demersuri pentru crearea unui compartiment de transplant medular la SUUB. El a declarat pentru „Viaţa medicală” că, raportat la media europeană, în Romania este nevoie de o dublare a numărului de paturi pentru transplant. Intrarea unui nou centru în funcţiune în programul de transplant cu celule stem va permite reducerea timpului de așteptare și accesul mai rapid al pacienţilor la această procedură.
Centrul de transplant medular de la SUUB a fost acreditat luna trecută, el devenind al șaselea centru din ţara noastră, beneficiind de cinci camere sterile și un compartiment de pretransplant. Compartimentul a fost amenajat cu ajutorul Asociaţiei  „Dăruiește Viaţă”, iar la dotarea cu echipamentele a contribuit semnificativ Asociaţia de luptă împotriva leucemiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe