Newsflash
Știri

Primul transport SMURD, pe timp de noapte, din Craiova

de Cristina GHIOCA - ian. 10 2020
Primul transport SMURD, pe timp de noapte, din Craiova

O fetiță de 3 ani a fost transportată, pe timp de noapte, cu elicopterul SMURD de la Craiova la București, la doar câteva ore după ce ministrul Afacerilor Interne a anunțat că aeronavele vor zbura 24 de ore din 24.

Patru piloți aflați în rezervă au acceptat să își reia activitatea pentru a permite extinderea zborurilor de noapte ale elicopterelor SMURD și din alte orașe, în afară de București și Târgu-Mureș. Cei patru se vor alătura echipajelor aeriene din Iași, Arad, Craiova și Constanța, care în prezent execută misiuni aero-medicale doar pe timp de zi.

Fetița care a suferit arsuri pe 20% din suprafața corpului prin opărirea cu un lichid fierbinte este din județul Mehedinți și a ajuns la un spital din Drobeta-Turnu Severin. De acolo a fost transportată cu ambulanța în Craiova, de unde a fost preluată de elicopterul SMURD, cu destinația București.

Proiect care vizează toate orașele

Piloții reîncadrați în activitate au peste 1.000 de ore de zbor fiecare, ceea ce le permite să îndeplinească funcția de comandant de aeronavă SMURD, a menționat ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela. Totodată, acesta a precizat că va propune un proiect normativ care să ofere tuturor orașelor și municipiilor din România posibilitatea de a amenaja locuri de aterizare/decolare pentru aeronave și pe timp de noapte.

De asemenea, va susține și propunerea secretarului de stat Raed Arafat de a modifica legislația, astfel încât medicii și piloții din echipajele SMURD să nu mai fie plătiți în funcție de numărul de ore de zbor executate, ci în funcție de numărul de gărzi efectuate, indiferent dacă au efectuat zboruri sau nu. Această măsură ar urma să contribuie la eficientizarea activității aero-medicale.

Mai mult, în urma discuțiilor pe care ministrul Afacerilor Interne le-a avut cu Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, cei doi au convenit să asigure complementaritatea aeronavelor celor două ministere, astfel încât aeronave ale MApN să poată prelua misiuni operative în cazul în care piloții MAI sunt implicați în situații de urgență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe