Newsflash
Știri

Primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, realizat la SJU Alba Iulia

de Dorina Novac - aug. 20 2020
Primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, realizat la SJU Alba Iulia

La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a fost administrat primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, la o pacientă în stare critică, diagnosticată cu COVID-19.

Pacienta este internată în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. În urma acestei intervenţii medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătăţit.

spital de urgenta

Potrivit unei informări publicate pe site-ul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, procedura de tratament s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției ATI, Silviu Tuzeș.

„O pacientă în vârstă de 59 de ani, diagnosticată cu COVID-19, a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în data de 7 august. Pacienta avea o stare de sănătate depreciată, cu o saturație în oxigen foarte scăzută, necesitând a fi intubată și ventilată mecanic. În data de 13 august i s-au administrat două unități de plasmă hiperimună, iar în urma acestui tratament pacienta a avut o evoluție favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilație mecanică”, a declarat Silviu Tuzeș.

Sursa citată precizează că femeia se află sub atenta supraveghere medicală, pe secția ATI, și va fi transferată pe secția Boli Infecțioase, dacă evoluția favorabilă a stării de sănătate se va menține.

„Aceasta a fost prima transfuzie de plasmă hiperimună, de la un donator care a trecut prin boală și s-a imunizat, la o pacientă aflată în stare critică, la nivelul județului Alba. Cele două unități de plasmă hiperimună au fost obținute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț”, transmite SJU Alba Iulia.

Instituția amintește că plasma de la donator vindecat se administrează doar pacienților critici infectați cu SARS-CoV-2. La Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia există un echipament de plasmafereză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe