Newsflash
Știri

Primul vaccin anti-COVID, administrat și în România

de Cristina GHIOCA - dec. 27 2020
Primul vaccin anti-COVID, administrat și în România

Mihaela Anghel , asistentă la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, este primul român care a fost vaccinat împotriva COVID-19.

ODAmaD00NDAmaGFzaD1kMmRlYTI1NmE0ZDNlMzQ1ZjBlN2JiNzU0OGY4Y2FkZA==.thumb
Foto: Facebook/RoVaccinare

Asistenta medicală generalistă a fost membră a echipei care a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2, la data de 27 februarie, se arată într-un comunicat de presă. Ea a primit prima doză de vaccin, duminică, la ora 9,00, în aplauzele cadrelor medicale de la Institutul Matei Balș din Capitală, precizează Agerpres.

Mihaela Anghel a mărturisit că, pentru ea, momentul a fost extrem de emoționant: „Am fost foarte privilegiată pentru că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din țară (...) Nu am știut cum să reacționez, nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă. Pur și simplu am spus 'da' și am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc”.


Galerie imagini (5)

Ea a avut un mesaj și pentru cei care refuză să se vaccineze sau nu cred în existența pandemiei, pe care i-a îndemnat să deschidă ochii înainte de a fi prea târziu: „Să vină să se vaccineze (...) Să nu aștepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi, ca să își dea seama că există această boală”.

Campania de vaccinare la start

Vaccinarea Mihaelei Anghel marchează debutul campanie de vaccinare anti-COVID în țara noastră. În primna fază  urmează să fie imunizat personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Acestea sunt:

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” Bucureşti

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş”Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital - secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă au ajuns la centrul principal de stocare - Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti, de unde au fost distribuite în țară.

Cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate în funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ''Matei Balş'' Bucureşti - 600 de doze, iar la ''Victor Babeş'' - 530; la Cluj - 375 doze; Constanţa - 170; Dolj - 90; Iaşi - 260; Baia Mare - 210; Suceava - 250; Timişoara - 450 de doze.

Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe