Newsflash
Știri

Priorităţi ale MS

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 8 2010
Priorităţi ale MS

În prima sa conferinţă de presă de la instalare (5 ianuarie a.c.), dl Cseke Attila-Zoltan, ministrul sănătăţii, a prezentat priorităţile MS. Acestea sunt: Descentralizarea Identificarea unor surse suplimentare de finanţare a sistemului Informatizarea Reforma structurală a sistemului medical, cu punct de plecare medicina primară. (...)

    Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul acesta este de 4.191,6 milioane de lei, aproximativ la nivelul anului 2009.
    Descentralizarea spitalelor va reprezenta unul dintre obiectivele principale pentru anul 2010. Se are în vedere transferul unităţilor sanitare publice către administraţia locală până la 1 iulie a.c.
    Începând cu 1 ianuarie 2011, MS intenţionează introducerea cardului naţional de sănătate, care va reprezenta un mijloc de reducere a birocraţiei în sistem.
    În anul 2010 se va regândi plata medicilor de familie per capita, adică în funcţie de numărul pacienţilor înscrişi pe liste. Medicul de familie va fi retribuit în funcţie de serviciul medical prestat pacientului. Doresc să redăm medicului de familie demnitatea şi să-i dăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri cum se întâmplă acum –, a declarat dl ministru Cseke Attila-Zoltan.
    Reformarea sistemului de medicină primară va fi regândit asemănător cu sistemul de urgenţă 112. În fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center, la care cetăţeanul poate apela atunci când are nevoie de o consultaţie la medicul de familie, la Ambulatoriul de specialitate sau la spital. Pacientul va fi îndrumat pentru consult de personalul de la call-center către un cabinet de Medicină de familie, în funcţie de distanţa la care se află şi de disponibilitatea medicului, de exemplu lista de aşteptare. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat. În acest sistem, se va putea organiza serviciul de „tură“, la fel ca în spitale. Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicină în cazurile când va avea nevoie de opinia unui specialist.
    Pe site-ul Ministerului Sănătăţii este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food. Similar taxei pe viciu, noua taxă va reprezenta un procent din vânzarea produselor fast-food, iar fondurile ce se vor colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derulării programelor de sănătate şi a celor de investiţii în infrastructura din sistem.
    Ministrul sănătăţii a declarat că trebuie identificat un sistem de măsuri pentru ca acţiunea de colectare la fondul asigurărilor să fie mai bună, în condiţiile în care, în prezent, există multe categorii derogate de la plata acestora. Este o inadvertenţă în sistem, în condiţiile în care există cinci milioane de plătitori la fondul de asigurări de sănătate şi peste 10 milioane de neasiguraţi care primesc servicii. (…) Este necesar să se analizeze posibilitatea de a se aloca la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate sumele aferente celor 10 milioane de persoane care se găsesc în categoriile speciale şi nu plătesc asigurări de sănătate, dar care beneficiază de serviciile de sănătate, a declarat dsa.
    MS va crea cadrul legislativ necesar pentru implementarea şi în sistemul sanitar a managementului corporatist. Astfel, trei-patru spitale vor putea fi conduse de către un manager sau de o firmă de management specializat.
    Discuţiile au debutat cu întrebări privind taxa pe produsele de fast-food, taxă ce se aplică în multe ţări avansate, fiind justificată de nocivitatea alimentaţiei dezechilibrate. Nu s-a răspuns la întrebarea privind cuantumul acesteia.
    Dl dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, a menţionat participarea la o conferinţă internaţională pe tema Medicinii de urgenţă, care a avut loc la Moscova, şi a arătat că măsurile cele mai importante privesc viteza de reacţie şi calitatea îngrijirilor ulterioare accidentelor.
    În încheiere, dl prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în MS, a comunicat situaţia la zi a epidemiei de gripă şi a reiterat cu insistenţă necesitatea vaccinării.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe