Newsflash
Știri

Priorităţile OMS

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 24 2012
Priorităţile OMS
   În deschiderea celei de-a 130-a sesiuni a Biroului Executiv (BE) al OMS, desfăşurată în perioada 16–23 ianuarie a.c. la Geneva, dna dr. Margaret Chan, directorul general al instituţiei, a apreciat că agenda de lucru a reuniunii este ambiţioasă, într-un moment în care lumea se confruntă cu probleme serioase. Rezumând anul 2011, dsa a apreciat că acesta a fost marcat de un număr fără precedent de evenimente meteorologice extreme (inundaţii, secetă, furtuni, tsunami urmat de un accident nuclear), foametea din Cornul Africii, crizele umanitare agravate de diverse conflicte. Totodată, austeritatea financiară s-a adâncit, şomajul şi sărăcia au crescut, au izbucnit proteste fără precedent şi răscoale. Toate acestea au scos la iveală mai mult ca oricând problema inegalităţii, ce reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea socială şi securitatea mondială. În acest context, dr. Chan a citat un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, conform căruia inegalitatea în ţările bogate a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani. Potrivit aceluiaşi raport, societăţile cu cele mai reduse inegalităţi au avut cele mai bune rezultate în domeniul sănătăţii, indiferent de sumele cheltuite, demonstrând că, pe lângă bani, şi politicile care promovează echitatea sunt necesare pentru obţinerea rezultatelor.
   Referindu-se la diversele puncte de pe agenda de lucru, directorul general OMS a făcut mai multe observaţii generale: l Angajamentul faţă de un număr limitat de obiective cu termene precise (precum Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului) a îmbunătăţit rezultatele într-un mod semnificativ şi măsurabil. În primul deceniu al secolului, epidemiile de HIV/SIDA şi tuberculoză au atins apogeul şi au început să scadă, iar situaţia malariei s-a îmbunătăţit. Mortalitatea în rândul copiilor a scăzut sub 10 milioane pentru prima oară în ultimii 60 de ani, iar în cazul copiilor sub cinci ani, mortalitatea a scăzut de la 12 milioane în 1990 la 7,6 milioane în 2010. La nivel mondial, mortalitatea maternă a început, de asemenea, să scadă. Numai în 2009, 800 de milioane de oameni au primit tratament profilactic pentru cel puţin una din bolile tropicale neglijate. • Trebuie întărită, la nivel naţional, capacitatea de generare şi analiză a datelor sanitare de bază, lipsa informaţiilor corecte la nivel naţional făcând ca eficienţa sau oportunitatea diverselor măsuri să nu poată fi evaluată. • Sănătatea publică trebuie să răspundă unor noi provocări, precum bolile cronice netransmisibile (BCN), care trebuie abordate pornind de la determinanţii sociali. Multă vreme, sănătatea publică s-a concentrat pe prevenirea şi controlul bolilor infecţioase, pe bolile acute, nu pe prevenirea pe termen lung, care necesită şi efortul altor sectoare. Cu această ocazie, dsa şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul tot mare de hipertensivi, diabetici, obezi şi supraponderali, avertizând că impactul BCN se resimte în valuri: astfel, din cele 346 de milioane de diabetici la nivel mondial, mai mult de jumătate nu sunt conştienţi de boala lor, urmând să ajungă la medic abia la debutul orbirii, pentru amputarea unui membru, cu insuficienţă renală sau accident cardiovascular ischemic. În acest sens, directorul general OMS a făcut trimitere la Adunarea Generală a ONU din septembrie 2011, cu privire la prevenirea şi controlul BCN. În final, dr. Chan a subliniat necesitatea reformei OMS, în condiţiile în care provocările pentru sănătatea publică sunt mai numeroase şi complexe ca niciodată.
   Cu ocazia reuniunii, BE al OMS a nominalizat-o pe dna dr. Margaret Chan pentru un al doilea mandat de director general al înaltului for. Statele membre ale organizaţiei au putut propune candidaţi în perioada 4 iulie – 15 noiembrie 2011, dr. Chan fiind singura persoană nominalizată de BE. Dacă va fi reconfirmată la Adunarea Generală a Sănătăţii din perioada 21–26 mai a.c. de la Geneva, noul mandat va începe la 1 iulie a.c. şi se va încheia la 30 iunie 2017. Dr. Margaret Chan a fost aleasă în funcţia de director general OMS în decembrie 2006

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe