Newsflash
Știri

Proceduri medicale la copii, ajutate de realitatea virtuală

de Dorina Novac - mai 23 2022
Proceduri medicale la copii, ajutate de realitatea virtuală

Synevo România raportează rezultate încurajatoare în utilizarea realității virtuale pentru diminuarea fricii de ace și a senzației de durere la copii.

Synevo este prima companie din România care a utilizat această tehnologie pentru recoltarea de probe biologice.

Synevo România

„Proiectul a avut la bază dorința de a veni în sprijinul pacienților copii pentru depășirea fricii de ace, fenomen comun la această categorie. Peste 200.000 de copii trec anual pragul centrelor de recoltare Synevo din țară”, se arată într-un comunicat de presă.

Studiile realizate au evidențiat o diferență între modul în care este percepută durerea de copii în cazul recoltării tradiționale comparativ cu situațiile în care procedura a fost intermediată de instrumente de realitate virtuală.

Astfel, datele arată o experiență cu 36% mai puțin dureroasă la copiii care au folosit VR și o frică de ace redusă cu 55%.

„Recoltarea cu realitate virtuală s-a dovedit cea mai eficientă strategie de distragere a atenției, cu implicații directe în reducerea durerii resimțite de copii. Astfel, întreaga experiență a recoltării capătă noi valențe pozitive, iar repetarea acesteia, destul de comună în cazul bolilor cronice, nu este privită cu același nivel de anxietate. Tehnologia poate juca un rol cheie în promovarea medicinei profilactice, încă de la vârste fragede”, a declarat Carmen Soare, director de Marketing Synevo România.

În premieră pentru piața locală, compania a derulat în 2021, în zece centre de recoltare, un proiect pilot în care a apelat la tehnologia VR pentru facilitarea recoltării de probe biologice la copii.

Proiectul VR Kids a permis sincronizarea pașilor parcurși de asistente în timpul recoltării, cu o animație care transpune copilul într-un mediu virtual, captivant și interactiv.

„Implementarea soluției tehnologice a fost facilitată de calitatea, pregătirea și deschiderea echipei medicale, specializată în recoltarea de probe de la copii. Aceștia au transmis pacienților empatia esențială pentru succesul actului medical la copii”, a declarat dr. Antoanela Curici, director Medical Synevo România.

Studiile care au precedat lansarea soluției s-au întins pe parcursul a doi ani și au implicat peste 140 de copii, părinți și asistente medicale.

„Procesul de recoltare cu VR permite copilului să simtă un plus de control în proces, oferindu-i ocazia să ia decizii, începând chiar cu decizia de a folosi sau nu opțiunea VR”, a declarat Oana Popa Rengle, director general Anamnesis, compania care a coordonat studiile de cercetare calitativă.

Procesul de recoltare cu VR a schimbat experiența copiilor, sentimentele de curiozitate și entuziasm luând locul celor de frică și anxietate.

„Amintirea recoltării a rămas ancorată în emoții pozitive, imersarea în universul VR având un efect analgezic. Recoltarea cu VR poate avea beneficii și în rândul pacienților pediatrici cronici, care necesită vizite frecvente în centrele de recoltare”, se mai arată în comunicat.

Proiectul VR Kids este disponibil deja în doisprezece centre de recoltare Synevo din orașele București, Arad, Ploiești, Brașov, Bacău, Sibiu, Cluj, Timișoara, Constanța, Galați și Iași. Acestea sunt dotate cu echipamente speciale, respectiv ochelari VR, monitor și o unitate centrală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe