Newsflash
Știri

Producători vs. clawback – un nou episod

de Dr. C. M. - sept. 7 2012
Producători vs. clawback – un nou episod
   Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi-a exprimat dezacordul faţă de noua formulă a taxei clawback adoptate de guvern, pe care o consideră împovărătoare şi inechitabilă pentru sectorul pe care-l reprezintă. Aceasta semnalează – din nou – o serie de deficienţe majore: obligativitatea producătorilor de a plăti în continuare o taxă pentru veniturile întregului lanţ de distribuţie, în ciuda eliminării TVA din formula de calcul; neconcordanţa dintre consumul real de medicamente din anul anterior şi suma de referinţă în baza căreia se aplică formula de calcul; revenirea la o formulă considerată inechitabilă (prin aplicarea taxei în mod similar, indiferent de creşterea vânzărilor înregistrate de fiecare companie) şi imprevizibilă (prin efec­tuarea netransparentă a calculelor, în baza unor date eronate furnizate de CNAS).
   Companiile membre APMGR propun ca: noua formă a taxei clawback să excludă din calcul medicamentele cu preţ de producător sub 30 de lei, a căror producere devine nerentabilă prin plata taxei; baza de calcul a taxei să fie preţul de vânzare al producătorului, nu cel ce include adaosurile altor agenţi economici; suma de referinţă folosită la calcularea taxei să fie consumul real de medicamente compensate şi gratuite din anul anterior; termenele de plată să fie corelate cu cele de decontare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe