Newsflash
Știri

Producătorii de generice contestă taxa clawback

de Dr. C. M. - mar. 7 2012
Producătorii de generice contestă taxa clawback
   Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au anunţat declanşarea unor măsuri de contestare administrativă şi juridică a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli din domeniul sănătăţii, aşa-numita taxă „clawback“. Potrivit APMGR, taxa ar fi injustă şi ilegală, având ca bază de impozitare preţul de raft, care include adaosul aplicat de farmacii şi TVA (din acest preţ, preţul de producător reprezintă doar 70%). Producătorii de medicamente generice se plâng că aplicarea taxei înseamnă o povară fiscală suplimentară, după cea presupusă de preţurile reglementate prin lege la cel mai scăzut nivel din UE, şi are un efect negativ asupra fluxului de numerar, ea plătindu-se trimestrial, în vreme ce decontarea se face la mai mult de 300 de zile. În consecinţă, companiile membre ale APMGR îşi vor reevalua în perioada următoare portofoliul de produse, urmând ca acelea mai puţin profitabile să fie retrase – susceptibile fiind medicamentele pentru patologia cardiovasculară, cea infecţioasă şi cea a sistemului nervos central. De asemenea, vor reevalua costurile de producţie, ceea ce ar putea duce la pierderea a aproximativ 1.000 de locuri de muncă, şi vor amâna sau anula investiţii substanţiale. Pentru limitarea efectelor negative ale taxei clawback, APMGR a solicitat autorităţilor aplicarea unei serii de măsuri: considerarea preţului de producător ca bază de calcul a taxării, corelarea termenului de plată a taxei cu cel al decontării, crearea unui mecanism transparent de monitorizare a proceselor de înregistrare a documentelor şi fluxului de numerar la nivelul farmaciilor şi spitalelor şi stabilirea unui plafon maxim al valorii taxei plătite într-un an de către companiile producătoare de medicamente generice. De altfel, dl dr. Dragoş Damian, preşedintele APMGR, a precizat că, în urma audierilor de la Comisia de Sănătate a Senatului, unde se află în dezbatere legea privind aprobarea OUG nr. 77/2011, a fost acceptat, printre altele, şi respectivul amendament de plafonare a valorii taxei, eventuala măsură urmând însă să intre în vigoare din anul 2014. La începutul săptămânii, membrii asociaţiei – Actavis, AC Helcor, B. Braun, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Sandoz, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva şi Zentiva – au plătit prima tranşă a taxei clawback, în contul ultimului trimestru al anului trecut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe