Newsflash
Știri

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: 10.000 de bucureșteni vor fi testați pentru noul coronavirus

de Florentina Ionescu - mar. 26 2020
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: 10.000 de bucureșteni vor fi testați pentru noul coronavirus

Într-o întâlnire organizată azi, 26 martie, de Primăria Capitalei, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a explicat câți bucureșteni vor fi testați pentru a depista infecția cu noul coronavirus și cum va decurge testarea.

Discuția a avut ca temă principală măsurile de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Potrivit unui anunț făcut de primarul Gabriela Firea, luni, 30 martie, va incepe testarea. Primăria Capitalei va achizitiona 4.000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor achizitiona câte 1.000 de teste.

adrian streinu cercel 26 martie

Adrian Streinu-Cercel a anunţat în cadrul întâlnirii cu primarul Gabriela Firea că în Bucureşti va fi demarat un proiect pilot de testare a unui eşantion de 10.514 de persoane, alocat la două milioane de locuitori ai Bucureștiului. Este un studiu transversal, precizează expertul.

„Noi am făcut o estimare pe un eșantion de studiu, plecând de la o populație de două milioane de locuitori. Pentru această populație, avem nevoie de o testare care să aibă un interval, să testăm 9.558 de persoane. Evident că această testare de 9.558 de persoane înseamnă anumite riscuri, prin faptul că nu toți vor fi acasă, unii vor fi plecați, alții nu vor dori să fie testați, la alții datele vor fi insuficiente. Ca atare, prin corecție de 10%, se ajunge la 10.514 persoane care trebuie să fie evaluate din acest punct de vedere”, a spus Streinu Cercel în cadrul unei declaraţii susţinute la sediul Primăriei Capitalei.

Totodată, managerul de la „Matei Balş” a explicat că în funcție de rezultatele preliminare ale studiului pilot făcut pe cei peste zece mii de bucureșteni, eșantionul de studiu poate fi redimensionat: „Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească, nu trebuie să ne gândim doar la nevoile spitalelor, ci trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Iar ca să nu se îmbolnăvească, noi trebuie să știm pe unde circulă acest virus în momentul de față și, mai mult de atât, trebuie să știm și pe unde a circulat. Este motivul pentru care facem această evaluare științifică și care va da o serie de date lămuritoare”.

Citește și: Câţi medici sunt confirmaţi cu COVID-19

Ce categorii de vârstă vor fi testate, dintre bucureșteni

În cadrul întâlnirii de astăzi cu primarul Gabriela Firea și cu primarii de sector, directorii ASSMB, cu directorul general al Poliției Locale a Capitalei și cu șeful Poliției Capitalei, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat concret ce categorii ale populației vor fi testate pentru a se depista noul coronavirus: „Ne-am întrebat și noi: unde testăm? Evident, cadrele medicale se testează, evident că pacienții se testează. Dar pe cine mai trebuie să testăm? Populația generală, ca să știm dacă este sănătoasă sau dacă este infectată în momentul de față cu virusul sau dacă a trecut prin infecția cu acest virus. Dintr-o dată aceste trei informații vor schimba complet modalitatea de abordare a problematicii acestei pandemii în viitorul imediat”.

Potrivit lui Streinu Cercel, 80% din formele de COVID-19 sunt forme ușoare și medii de boală. Iar cele mai multe dintre aceste forme se consumă la domiciliu, iar asta înseamnă că persoanele cu forme ușoare îi infectează pe cei din jurul lor: „Motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital, la casa omului, să văd despre ce este vorba acolo, să îl testez. Și dacă-l găsesc pozitiv, să îl și tratez și, respectiv, să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”.

În absența screeningului, formele ușoare de COVID-19 pot trece nedectate, precizează managerul de la „Matei Balș”, iar formele ușoare (dacă persoanele nu au parte de screening la domiciliu) vor genera formele ulterioare de infecții severe care vor ajunge la spitale și vor necesita costuri tot mai mari. Așa crește riscul de transmitere comunitară, subliniază Adrian Streinu-Cercel.

Testarea se va face pe anumite categorii de vârstă, arată specialistul de la „Matei Balș”, explicând că președinții asociațiilor de locatari (din bloc) au un rol deosebit de important, pentru a pune autorităților la dispoziție date cu privire la cine mai locuiește în apartamentele respective în această perioadă.

„Testarea se va face pe aceste categorii de vârstă. Puteți vedea că am luat o grupă de 0-19 ani, o grupă de 20-44 de ani, una de 45-64 de ani plecând de la modelul spaniol și, respectiv, modelul francez, o grupă de 65-79 de ani și grupa de peste 80 de ani. Toate acestea vor face obiectul acestei selectări de persoane și le vom aplica două tipuri de teste: un tip de test rapid pentru decelarea anticorpilor, iar acest test rapid ne trebuie în acest moment pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecția cu acest SARS-CoV-2; și, respectiv unul de actualitate stringentă, un test rapid de antigenă, care să ne spună prezența în circulație la acest moment a virusului”.

Potrivit specialistului în boli infecțioase, echipa de mobilă de epidemiologi nu va intra în apartamentul cetățenilor, iar recoltarea se va face în stradă: „Nici nu se pune problema să intrăm la dumneavoastră în casă, se pune problema să vă dăm o mână de ajutor în fața scării blocului. Președintele de scară va comunica cu dvs și vă va spune că la 10.05 coboară familia de la etajul ... apartamentul 2. Oamenii coboară unul câte unul, pentru că avem o serie de date pe care trebuie să le completăm. Testul, recoltarea se face în afara blocului, deci în stradă, ca să spun așa. Aceste teste se colectează. Timpul de reacție pentru test este cam de 15 minute pentru fiecare dintre ele, deci în jumătate de oră noi putem avea rezultatul, pe care să îl și dăm înapoi persoanei, direct prin SMS”.


Notă autor:

Sursa foto: Facebook.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe