Newsflash
Știri

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, despre coronavirus: „I se spune virusul matematic”

de Florentina Ionescu, Cristina GHIOCA - feb. 12 2020
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, despre coronavirus: „I se spune virusul matematic”

Prezent la o conferință de presă, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a vorbit recent despre coronavirus și despre epidemia de infecții cauzate de acest nou virus.

El a adus în discuție atât rata de mortalitate a acestui nou coronavirus, care face extrem de multe victime în China și în numeroase alte țări, cât și alerta Organizației Mondiale a Sănătății. „Partea proastă este că acestui virus i se spune acum virusul matematic. De ce i se spune așa? Pentru că are o rată de mortalitate fixă, de 2,1. Dacă vă uitați pe fiecare zi, rata de mortalitate este de 2,1. Și de aici toată lumea a început să se întrebe de unde are acest virus această rată de 2,1. Nu intru în toate aceste detalii”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. 

adrian streinu cercel facebook

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a mărturist că s-a bucurat că președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, i-a cerut ajutorul în ceea ce privește folosirea anumitor instrumente de la Institutul „Matei Balș”.

„Au fost niște exerciții foarte interesante care mi-au prins bine, pentru că trăgeam și eu cu ochiul. (...) Trebuie să jucăm de aceeași parte a baricadei, iar cel care beneficiază în ultimă instanță este pacientul”, a punctat Adrian Streinu-Cercel, referitor la colaborarea dintre instituțiile statului în această perioadă.

El a precizat și că trebuie să se acorde o importanță deosebită celor care vin din afara României și au o corelație cu China sau au intrat în contact cu persoane din China în ultimele 14 zile, ridicând o posibilă suspiciune de infecție cu noul coronavirus:

„Am căzut de comun acord să punem un pavilion la dispoziția celor care vin din afară, pentru a proteja marea masă de pacienți care vin la institutul Matei Balș. Ca să vă dau un exemplu: peste weekend au venit 946 de CNP-uri unice, dintre care 336 erau cu gripă. Eu am tot zis: „Stați, fraților, acasă. Sunați-vă medicul de familie!” Mi s-a părut că este mult mai friendly pentru toată lumea și în beneficiul pacientului”, a povestit managerul Institutului „Prof. Dr. Matei Balş”.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: facebook.com/ProfAdrianStreinuCercel/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe