Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Prof. dr. Alexandru Rafila: „Compensarea vaccinurilor va încuraja vaccinarea”

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 27 aprilie 2020, ora 14:04

În opinia președintelui Societății Române de Microbiologie (SRM), prof. dr. Alexandru Rafila, legea vaccinării ar rezolva încă o problemă legată de finanțarea Programului Național de Vaccinare.

Invitat vineri, 24 aprilie, la o dezbatere publică desfășurată în mediul online pentru a marca Săptămâna Mondială a Imunizării, profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a amintit că prin compensarea vaccinurilor va fi încurajată vaccinarea.

Alexandru Rafila

„În momentul de față, vaccinurile sunt gratuite pentru toți copiii din România în cadrul Programului Național de Vaccinare. Având în vedere însă prioritățile de sănătate publică, este evident că sunt multe alte categorii de persoane care ar trebui să beneficieze de vaccin” a declarat prof. dr. Alexandru Rafila în cadrul dezbaterii online moderată de DCMedical.

Potrivit acestuia, exemple de categorii de persoane adulte care ar trebui să beneficieze de vaccinuri sunt:

  • fetele în vârstă de 18-20 de ani care ar trebui să poată beneficia de vaccinul HPV,
  • adulții care ar trebui să beneficieze o dată la 10 ani de vaccinul DTP (diftero-tetanic-pertussis),
  • totodată, persoanele vârstnice cu afecțiuni pulmonare cronice, care ar trebui să poată beneficia de vaccinul pneumococic.

„Toate aceste vaccinuri trebuie compensate printr-un mecanism similar cu medicamentele care sunt compensate. Însă vaccinurile nu pot fi evaluate la fel ca un medicament – aici discutăm despre produse biologice care au rol profilactic. La acestea nu măsurăm eficacitatea terapeutică, ci măsurăm eficacitatea în ceea ce privește prevenirea bolilor în sistemul de sănătate publică. Compensarea vaccinurilor cred că este, de asemenea, unul dintre elementele care va încuraja vaccinarea, în general, și atitudinea pozitivă pentru vaccinare”, a subliniat președintele SRM vineri.

Acesta a amintit că în unele țări din Uniunea Europeană, vaccinurile sunt compensate și foarte multe categorii de vârste beneficiază de ele:

„Nu discutăm despre nivelul de compensare – acest lucru îl poate stabili Casa Națională de Asigurări de Sănătate, discut despre un principiu, și acesta trebuie, cu siguranță, implementat și în țara noastră”.

Citește și: Prof. dr. Alexandru Rafila: părintele trebuie să aibă o responsabilitate a vaccinării copilului

Sursa foto: Facebook

Etichete: Alexandru Rafila srm societatea romana de microbiologie vaccinuri Program Național de Vaccinare vaccin gripal vaccin anti hpv vaccin vaccinare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.