Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Prof. dr. Alexandru Rafila: „Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă”

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 30 septembrie 2020, ora 14:34

Într-o intervenție pe care a avut-o în această după-amiază la un post de televiziune, prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că toate țările din UE se află pe un trend crescător al numărului de cazuri de COVID-19.

Profesorul Rafila a subliniat la Digi 24 că multe dintre statele membre ale UE, în perioada verii, au înregistrat puține îmbolnăviri de COVID – „acolo discutăm foarte clar de un al doilea val”. 

Dr-Alexandru-Rafila

Țara noastră este, practic, în aceeași situație, spune expertul OMS, „cu diferența că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în multe țări din UE, noi am avut un număr destul de mare de cazuri permanent”.

„Duminică, pe de o parte, am avut un record pentru o zi de duminică, peste 1200 de cazuri pozitive și [pe de altă parte] am avut 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă, și nu este exclus ca în această săptămână să înregistrăm acea cifră la care toată lumea face referire – 2.000 de cazuri – pentru că în mod evident am avut o creștere în cele două săptămâni care au trecut, cu peste 1700 de cazuri în câteva zile. Este de așteptat ca pe măsură ce nivelul probelor sau procentul probelor pozitive crește, să avem și în această săptămână o evoluție în același sens. Acum noi avem ocupat cam 55% din capacitatea... e în jur de 1000 de paturi de terapie intensivă – atenție! - pentru pacienții COVID. Dacă acest procent va continua să crească într-un ritm accelerat, atunci sigur că pot apărea probleme foarte serioase. Și trebuie o regândire, o realocare a paturilor existente pentru alte tipuri de patologii, lucrurile se complică, și din cauza asta sper să fim suficient de înțelepți și de precauți încât să nu repetăm o experiență prin care au trecut țări precum Italia sau Franța sau Spania”, a mai declarat prof. dr. Alexandru Rafila la același post de televiziune. 

Etichete: Alexandru Rafila OMS pandemie de COVID-19 pacienti cu COVID-19 testari COVID-19 pandemie covid-19 covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.