Newsflash
Știri

Prof. Dr. Emanoil Ceaușu: Pandemia se va încheia când populația va deveni imună

de Dorina Novac - oct. 5 2020
Prof. Dr. Emanoil Ceaușu: Pandemia se va încheia când populația va deveni imună

Prof. Dr. Emanoil Ceaușu spune că pandemia de COVID-19 este în plină desfăşurare, iar în prezent asistăm la o intensificare accelerată a ei în întreaga lume.

Medicul a mai precizat, într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România, că pandemia se va încheia când o mare parte a populaţiei va deveni imună la SARS-CoV-2: imunizare obţinută fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare.

pandemie
Sursă imagine: Pixabay

 

„Imunizarea naturală înseamnă că cel puţin 60-70% din populaţie să treacă prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, iar imunitatea post infecție să fie protectoare şi durabilă. Greu, dacă nu chiar imposibil de obţinut pe termen scurt sau mediu. Suedia (unde s-a experimentat acest mod de imunizare) are în prezent o rată de imunizare a populaţiei de numai 15%, Spania şi Marea Britanie de 5%, Italia de 2,5% (7,5% în Lombardia, zona cea mai afectată de infecție)”, a explicat acesta.

El a mai spus că nu se ştie încă cât timp durează anticorpii post infecţie naturală. Un studiu german a evidenţiat dispariţia anticorpilor la 40% din cei infectaţi după 3-6 luni.

„Pe de altă parte, există un aspect puțin cunoscut, deocamdată, al infecției cu SARS-CoV-2, urmările acesteia pe termen mediu și lung. Observații recente arată că o parte importantă din foștii bolnavi de COVID-19 dezvoltă ulterior infecției acute un sindrom astenic psihosomatic de lungă durată și/sau complicații pulmonare, cardiace sau vasculare”, a adăugat medicul.

În ceea ce priveşte vaccinarea, prof. dr. Emanoil Ceaușu menționează că condiţia obligatorie este ca vaccinul utilizat să fie sigur şi eficient.

Potrivit lui, în prezent, toate vaccinurile potenţiale sunt în curs de testare. Un vaccin sigur şi eficient va fi pe piaţă cel mai devreme la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor.

„Vaccinarea de masă va fi posibilă, probabil, la mijlocul anului viitor în funcție de capacitatea de producție, depozitare și păstrare (pentru unele tipuri de vaccin la -700 C), transport și distribuire a vaccinului, dar și de posibilitățile sistemelor sanitare diferite de la o țară la alta, de a vaccina, în condiții de siguranță, miliarde de oameni”, a afirmat dr. Emanoil Ceaușu.

Conform estimărilor OMS, până la sfârșitul anului viitor vor fi disponibile 2 milarde doze de vaccin (la o populație a globului, de 7,8 miliarde). Un aspect necunoscut în prezent este durata protecției postvaccinale. 

„Până la apariţia unui vaccin sigur şi eficient nu avem la dispoziţie decât mijloacele de combatere aplicate şi acum 100 de ani: masca facială, distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor, igiena mâinilor. Sunt metode simple, dar sigure și eficiente, de protecţie individuală, care aplicate de întreaga populație, vor putea genera şi o «protecţie de grup»”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe