Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Prof. dr. Viorel Jinga: „Farmacistul este unul dintre stâlpii sistemului de sănătate”

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 26 ianuarie 2023, ora 11:17

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a participat pe 25 ianuarie la o dezbatere ce a avut loc la Palatul Parlamentului.

Ieri, 25 ianuarie, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF București, a participat la conferința intitulată „ Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc”.

Despre această conferință, profesorul Jinga a scris pe pagina sa oficială că „poate fi considerată și un preambul al campaniei Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București - « Farmacist pentru Sănătate», un proiect menit să accentueze importanța domeniul farmaceutic în România și totodată să marcheze, anul acesta, centenarul Facultății de Farmacie din cadrul Universității noastre”. 

prof. dr jinga in stanga

Așadar, spune acesta, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, prin Facultatea sa de Farmacie, va derula pe parcursul anului 2023 o serie largă de evenimente prin intermediul cărora va reuși o repoziționare și o redefinire a farmacistului român în epoca modernă a medicinei și a cercetării științifice medicale.

„Farmacistul este și trebuie să fie înțeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate, fiind un profesionist-cheie pentru sănătatea oamenilor, implicat la nivel de societate în procesul de prevenție a stării de boală, precum și ca parte integrantă a echipei multidisciplinare care se ocupă de îngrijirea pacienților, cu atribuții complexe și esențiale”, a spus prof. dr. Viorel Jinga.

El a amintit și că Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, prin Facultatea sa de Farmacie, pregătește an de an profesioniști în domeniul farmaceutic. Ei au o contribuție reală la dezvoltarea acestei profesii în țara noastră.

„Cred în rolul important al farmacistului în sistemul de sănătate românesc, eu însumi colaborez deosebit de bine cu colegii farmaciști în activitățile clinice. E nevoie însă să facem mai mult pentru a crește interesul tinerilor pentru a urma cursurile Facultății de Farmacie din universitatea noastră. Atât noi, ca citadelă academică, cât și Colegiul farmaciștilor, să acționăm ca această profesie să se bucure de interes și respect”, a subliniat rectorul UMF „Carol Davila” din București.

Un prim pas în redefinirea profesiei de farmacist

Cu toții trebuie să ținem cont că farmaciștii trebuie apreciați, în primul rând datorită importanței pe care o au prin activitățile lor asupra sănătății noastre, a tuturor, a adăugat profesorul Jinga, subliniind că eliberarea medicamentului nu este un act doar comercial, chiar dacă este preparat industrial:

„Farmacistul, absolvent al universităților de medicină și farmacie, poate fi în același timp om de laborator sau educator pentru pacienți, iar pentru a-și îndeplini atribuțiile cu profesionalism și eficient, beneficiază de o educație academică solidă și continuă”.

jinga

România are un învățământ farmaceutic modern, care respectă întru totul standardele europene, actualizat prin pregătirea continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din cercetarea din domeniu, a mai amintit rectorul UMF București.

Acest învățământ, spune el, este „punctul de plecare pentru ca să putem fi profesioniști în domeniul farmaceutic”.

Acest domeniu, la rândul său, este esențial pentru accesul oamenilor la servicii de sănătate de calitate, la medicamente, la terapii și informații sigure și eficiente.

„De aceea consider că o astfel de dezbatere, precum cea de astăzi (n.red – ieri), inițiată de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, prin Facultatea sa de Farmacie, este un prim pas în reașezarea și redefinirea profesiei de farmacist”, a conchis prof. dr. Viorel Jinga.

Etichete: Viorel Jinga prof. dr. viorel jinga umf carol davila bucuresti umf carol davila umfc farmacist farmacisti rolul farmacistului farmacist pentru sanatate centenarul facultatii de farmacie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.