Newsflash
Știri

Profesor onorific la SMURD

de Demostene ŞOFRON - oct. 14 2014
Profesor onorific la SMURD
    La data de 18 septembrie, dr. Raed Arafat a primit titlul de profesor honoris causa al Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca, în cadrul conferinţei internaţionale despre legislaţia de mediu, ingineria siguranţei şi managementul dezastrelor – International Conference on Environmental Legislation, Safety Engineering and Disaster Management (ELSEDIMA). Propunerea a venit din partea prof. dr. Alexandru Ozunu, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, ca urmare a foartei bune colaborări între Centrul de Cercetări în Managementul Dezastrelor din cadrul UBB şi ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă).
   Născut în 1964 la Damasc, Siria, dr. Raed Arafat s-a stabilit în România la vârsta de 16 ani. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, promoţia 1989, specializarea Anestezie-terapie intensivă. În anul 1990 pune bazele Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), devenit, în timp, serviciu naţional de intervenţie rapidă. Este decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler, precum şi cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer.
   La primirea titului de profesor HC, dr. Raed Arafat a declarat: „Cele spuse despre mine mă onorează, dar mă fac să mă simt mic şi vinovat, deoarece cred că trebuie să fie menţionaţi foarte mulţi oameni, fără de care nu aş fi putut face nimic şi fără de care nu aş fi ajuns unde am ajuns. Sunt colegi medici, pompieri, profesori, şoameniţ din toate profesiile, care m-au sprijinit. […] Rolul nostru este să ne asumăm responsabilitatea de a face ceva, de fiecare dată când se iveşte ocazia, pentru sistemul de urgenţă. Asumarea responsabilităţii este un lucru greu, dar avem nevoie de oameni care să-şi asume responsabilitatea şi răspunderea pentru tot ceea ce fac. […] Începem să realizăm că reacţia la situaţii de urgenţă nu mai poate fi făcută individual, nu mai poate fi făcută de o singură ţară. Domeniul situaţiilor de urgenţă este domeniul colaborărilor internaţionale, obligatorii. Şi nicio ţară, în momentul acesta, nu are sistemul perfect care să-i garanteze liniştea şi protecţia faţă de situaţiile de urgenţă, indiferent dacă ele sunt din cauza unor fenomene ale mediului, accidente industriale sau orice fel de situaţii care pot să apară şi să ameninţe siguranţa şi securitatea oamenilor care trăiesc într-un anumit loc, într-o zonă anumită. Sistemele pentru situaţii de urgenţă devin bune când sunt flexibile, când sunt pregătite să se adapteze din mers şi când sunt pregătite să lucreze într-un mod integrat.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe