Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Program de investiții, după 20 de ani de reformă

Viața Medicală
Bianca PÂNZARU luni, 6 mai 2019, ora 14:45

Medicina de familia ar putea fi finanțată cu peste 800 de milioane de euro la sfârșitul acestui an. Ministrul finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorovici a anunțat că pregătește, împreună cu Ministerul sănătății, o schemă de finanțare pentru medicii de familie printr-un împrumut de la Banca Mondială. Vestea a fost dată săptămâna trecută (28–31 martie) într-o dezbatere publică din cadrul Conferinței de Medicina Familie, organizată în Capitală de Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.


Potrivit oficialilor, împrumutul, pe baza unui indicator de rezultat, ar putea fi aprobat de Banca Mondială până în luna august, urmând ca finanțarea să poată începe până la sfârșitul acestui an. „În ceea ce privește serviciile medicale, ca ministru de finanțe fac totul ca lucrurile să crească din punct de vedere calitativ, să aveți și dumneavoastră ca și medici tot ce vă trebuie de la salarizare, echipamente, pregătirea necesară pentru ca lucrurile să se schimbe în bine”, a transmis ministrul finanțelor în cadrul dezbaterii.
În baza acestui împrumut, Ministerul sănătății ar urmă să stabilească o listă de activități pe care medicii de familie să le presteze. Astfel medicii și-ar putea extinde serviciile medicale furnizate prin dotarea cabinetelor cu echipamente corespunzătoare și chiar achiziționarea de ambulanțe, care să fie folosite prin asociere cu alți medici de familie de la nivel local. De asemenea medicii ar putea plăti și o parte din salariile personalului medical și ar putea susține cheltuielile pentru formarea profesională necesară.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că se vor căuta soluții pentru ca munca medicului de familie să fie răsplătită corespunzător „facem eforturi pentru a majora veniturile. Anul acesta a crescut procentul alocat medicinei de familie, dar nu suficient”, urmând ca împrumutul să contribuie la creșterea fondurilor alocate asistenței medicale primare de la 6,5% la circa 10%.
Pe de altă parte, dr. Cristian Sever Oana, medic de familie, a atras atenția asupra faptului că banii nu reprezintă singura problemă a acestei specialități: „Ne trebuie și oameni. Cu durere în suflet spun că la Colegiu am semnat 600 de suspendări de oameni din București care au emigrat în ultimul an de zile. Nu avem asistenți, nu avem doctori”. În acest context, reprezentanții organizațiilor medicinei de familie au fost invitați de ministrul Teodorovici să întocmească o listă de „zece puncte care ard”, pentru a fi discutate, asumate și îndeplinite.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.