Newsflash
Știri

Program educațional unic pentru profesioniștii din neurotraumatologie, în Viena

de Florentina Ionescu - mai 27 2022
Program educațional unic pentru profesioniștii din neurotraumatologie, în Viena

Un program educațional unic pentru profesioniștii din domeniul neurotraumatologiei a fost dezvoltat, în premieră, în Centrul de Simulare a Tratamentului Traumatismelor Cranio-cerebrale din Viena.

Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN), în parteneriat cu patru mari institute medicale din Austria și Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), a dezvoltat și implementat, în premieră, un program educațional unic pentru profesioniștii din domeniul neurotraumatologiei la Centrul de Simulare a Tratamentului pentru Traumatismele Cranio-cerebrale (TCC) din Viena. 

neuro

La acest program educațional a participat și delegația României, compusă din trei medici specialiști neurologi, se arată într-un comunicat de presă al AMN transmis redacției.

Îmbunătățirea actului medical neurologic

La doar câteva zile de la încheierea celui de-al XIX-lea Congres al Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology (AMN - Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară), eveniment care a reunit peste 500 de cercetători, medici primari și specialiști, precum și medici rezidenți din 18 țări, AMN a implementat, în premieră internațională, programul NTSC (Neurotrauma Treatment Simulation Center).

Programul NTSC este dedicat îmbunătățirii substanțiale a actului medical neurologic în tot ceea ce privește tratarea traumatismelor cranio-cerebrale.

Astfel, pe parcursul celor cinci zile ale NTSC, 18 medici neurologi din Filipine, Mexic, Egipt, Polonia, Slovacia și România au participat la acest program educațional de perfecționare medicală condus de reputați profesori din Germania și Austria, precum Helmut Trimmel, Christian Matula, Johannesc Leitgeb, Andreas Winkler și Peter Lackner.

„Noul program de instruire și perfecționare medicală neurologică al Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară este unul complex și complet din perspectiva tratării traumatismelor cranio cerebrale și este menit să dezvolte substanțial abilitățile cursanților și totodată să consolideze informațiile și tehnicile medicale pe care aceștia și le-au însușit până la momentul NTSC care de altfel, oferă și un bun prilej medicilor delegați aflați în acest program să-și împărtășească experiența clinică și totodată să dezvolte și un alt proiect important al AMN, PRESENT-registrul internațional al pacienților cu traumatisme cranio cerebrale”, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, secretarul general al World Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (WAMN) şi președinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS). 

prf dr. Dafin Muresanu
Prof. dr. Dafin Mureșanu

 

Trei medici români au participat la primul proiect NTSC

Totodată, având suportul Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) al căror președinte este prof. dr. Dafin Mureșanu, tinerii medici neurologi români dr. Iulia Vădan, dr. Victor Dabala și dr. Vlad Adrian Pădurean au participat la acest program inovativ, pentru a-și dezvolta abilitățile în tratarea traumatismelor cranio cerebrale, însușindu-și astfel cele mai noi și performante tehnici de abordare medicală neurologică.

„Neurotrauma Treatment Simulation Center (NTSC) a pus, în primul rând, accentul pe multidisciplinaritatea echipei medicale ca factor determinant în eficientizarea tratamentului și a recuperării pacienților care au suferit un traumatism cranio-cerebral și totodată, în cadrul programului s-au construit noi direcții de abordare în ceea ce privește îmbunătățirea substanțială a actului medical aferent acestor pacienți prin soluția inovatoare pe care o oferă PRESENT - primul registru internațional dedicat patologiei cerebrale traumatice, reprezentanții celor șase delegații internaționale exprimându-și încântarea și dorința de a implementa cu rapiditate noua soluție PRESENT în sistemele medicale din țările lor de proveniență, pentru a avea o mai bună evidență a cazurilor și o mai bună colaborare între unitățile spitalicești pentru eficientizarea tratamentului acestor pacienți”, a declarat medicul specialist neurolog, Iulia Vădan.

Implementarea PRESENT, primul registru internațional dedicat patologiei cerebrale traumatice, este evenimentul cel mai important pentru această ramură a medicinei, este de părere medicul Victor Dabala.

„Ca un rezultat al participării mele la NTSC, am întâlnit delegații diverse din punct de vedere cultural, dar care se confruntă cu probleme legate de acelasi obiectiv:  Strângerea calitativă a datelor legate de traumatismele cranio-cerebrale. Printr-un efort comun, consider că implementarea registrului PRESENT este evenimentul cel mai important pentru evoluția managementului modern, multidimensional al TCC”, a precizat medicul rezident neurolog Victor Dabala.

creier

La rândul său, medicul rezident neurochirurg Vlad Adrian Pădurean a subliniat că:

„experiența NTSC Viena m-a învățat să privesc îngrijirea pacientului și din punctul de vedere al colegilor din specialitățile medicale conexe neurochirurgiei și cu siguranță că în cele 5 zile ale programului am reușit să-mi lărgesc orizontul profesional, iar pentru aceasta le rămân foarte recunoscător organizatorilor și inițiatorilor acestui amplu proiect”.

Obiectivele Neurotrauma Treatment Simulation Center (NTSC)

Pe parcursul celor cinci zile ale programului NTSC, cursanții au traversat mai multe etape de lucru, într-un training complex care implică noi abordări medicale din perspectiva tratării pacienților cu traumatisme cranio cerebrale post neurotraumă.

Astfel, NTSC a îmbinat partea teoretică cu cea practică, cursanții fiind instruiți atât în centrul de simulare a tratamentului aferent TCC și de reabilitare terapeutică din Viena, cât și prin cursurile inedite atât din perspectivă cazuistică și a cercetării științifice medicale, cât și din cea organizatorică în tot ceea ce privește dezvoltarea conceptelor de tratament interdisciplinar și a planurilor de implementare a acestor noi noțiuni specifice în sistemele medicale ale țărilor incluse în programul NTSC.

Abordarea inovativă a tratamentelor

Periodic, echipe multidisciplinare din șase țări vor dezvolta o înțelegere comună pentru nevoile complexe ale pacienților cu TCC (traumatisme cranio-cerebrale) pentru fiecare etapă a tratamentului în care aceștia vor fi integrați.

Se va pune accentul pe abordarea inovativă a tratamentelor în sfera tulburărilor cognitive, comportamentale și depresive în îngrijirea acută, precum și pe acordarea celor mai importanți indicatori de calitate ai îngrijirii medicale și integrarea și monitorizarea pacienților prin capabilitatatea și extensia registrului PRESENT.

Dezvoltarea continuă și accelerată a colaborării între medicii specialiști implicați în „lanțul de recuperare” al pacientului – și formarea echipelor medicale multidisciplinare sunt alte obiective prioitare ale NTSC.

De altfel, potrivit AMN munca în echipă multidisciplinară și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța urmăririi pe termen lung a evoluției pacienților cu TCC sunt principalele obiective ale programului NTSC.

Ciclic, șase delegații de țara noastră vor fi invitate să participe cu trei medici cu experiență implicați în activitatea medical curentă în lanțul de tratament după neurotraumă.

La sfârșitul programului, fiecare delegație de țară va prezenta un plan privind modul în care poate fi implementat un tratament multidisciplinar al neurotraumatismului.

Programul NTSC este realizat de Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN), în parteneriat cu patru instituții de sănătate de top din Viena și susținut de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) și are ca principal obiectiv formarea unor echipe medicale multidisciplinare internaționale care se vor concentra, prin abordări innovative, către recuperarea pacientului cu TCC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe