Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Program FIV şi în România

Viața Medicală
Marian CÂMPEANU vineri, 1 aprilie 2011

   Dl Cseke Atilla, ministrul sănătăţii, a anunţat în cadrul conferinţei de presă organizate marţi, 29 martie a.c., demararea Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer începând cu 1 iunie 2011. Programul se va desfăşura în mod cert în două unităţi sanitare de stat, respectiv Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ Bucureşti şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, dar ar putea fi implementat şi în alte 17 unităţi sanitare private care şi-ar da acordul privind condiţiile financiare asigurate de MS. (...)
 

   Dl Cseke Atilla, ministrul sănătăţii, a anunţat în cadrul conferinţei de presă organizate marţi, 29 martie a.c., demararea Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer începând cu 1 iunie 2011. Programul se va desfăşura în mod cert în două unităţi sanitare de stat, respectiv Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ Bucureşti şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, dar ar putea fi implementat şi în alte 17 unităţi sanitare private care şi-ar da acordul privind condiţiile financiare asigurate de MS. Oprindu-ne la acest aspect, trebuie spus că bugetul programului este de 4 milioane de lei, urmând ca statul să susţină o singură procedură de FIV în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, 1.200 în prima fază şi 300 de euro viraţi spitalului în cazul în care eforturile au fost încununate cu o naştere reuşită.
   Ministrul Cseke Atilla a reuşit să explice celor prezenţi criteriile de includere în cadrul programului, în ciuda protestelor personalului medical al Spitalului Orăşenesc Odobeşti, dar şi ale localnicilor vrânceni, care cereau din faţa MS, cu insistenţă, demisia ministrului (în opinia lor, acesta ar transforma nejustificat spitalul amintit în cămin pentru bătrâni). Criteriile deci sunt următoarele: • vârsta femeii între 20 şi 40 de ani • cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România • cel puţin un membru al cuplului are statut de asigurat de cel puţin 24 de luni • cuplu stabil, căsătorit de cel puţin doi ani • niciunul din membrii cuplului nu are copil în viaţă • pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare, chiar dacă în trecut a mai avut o astfel de experienţă • rezerva ovariană în limite normale (probate de valoarea FSH sau AMH) • cuplu autolog (se exclud donarea de ovocite ori de spermă sau mama-surogat) • indexul de masă corporală al femeii între 20 şi 30.
   Dosarul va fi evaluat de către o comisie (numită prin ordin de ministru) din care vor face parte doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog, un reprezentant al societăţii civile. Comisia va fi condusă de un preşedinte desemnat de direcţia de specialitate din cadrul MS.


N. red.: „Traducând“ în euro suma alocată de MS acestui program pentru anul în curs (după cursul oficial al BNR din 29.03.2011), observăm că aceasta ajunge la cca 970.000 euro. Procedurile de FIV pentru cele „aproximativ 800 de cupluri“ (cf. comunicatului MS) ar costa 960.000 euro. Din cei 10.000 euro
rămaşi, spitalele ar putea fi răsplătite pentru naşterile reuşite de 33 de ori. Să înţelegem oare că MS contează pe o rată de succes de cca 4%?! De altfel, în comunicatul dat publicităţii de MS sunt „omise“ ratele de succes, adică de naşteri cu făt viu (după prima procedură FIV), pentru cele două spitale publice menţionate. Mai trist este că aceste date, dacă există, nici nu au fost comunicate în vreo publicaţie serioasă, cu referenţi ştiinţifici externi (peerreviewers), de către nicio clinică (publică sau privată) din România (v. PubMed), deci rata posibilă de succes a anunţatului Program naţional de FIV este, cel puţin la acest moment, anecdotică. (Dr. A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.