Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Program naţional pentru epilepsia farmacorezistentă

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ joi, 12 aprilie 2012
   Cea mai frecventă formă de epilepsie este cea cu crize focale. Pentru 20–40% din aceşti pacienţi, crizele nu mai pot fi controlate cu tratament medicamentos, devenind farmacorezistente. În literatura de specialitate şi din experienţa de patru decenii a centrelor internaţionale cu programe de chirurgie a epilepsiei, există dovezi clare pentru eficacitatea procedurilor de rezecţie chirurgicală a focarului epileptic, ghidată de informaţiile obţinute în etapa de evaluare prechirurgicală specifică (explorare videoencefalografică de lungă durată, IRM cu protocol specific epilepsiei, examen neuropsihologic specializat).
   Tratamentul epilepsiei farmacorezistente prin rezecţia focarului epileptic după protocolul multidisciplinar asigură o rată de succes de 80–90% în epilepsia de lob temporal şi 60–70% în cea extratemporală. În funcţie de complexitatea cazului, costul procedurilor în ambele etape privind materialele consumabile (electrozi) este de 1.000–1.500 de euro pe caz rezolvat. La ora actuală, costul intervenţiei într-un centru european de chirurgie a epilepsiei este între 30.000 şi 80.000 de euro. În ţara noastră, există două centre în care funcţionează unităţi de monitorizare a epilepsiei, care efectuează evaluarea prechirurgicală (Clinica de Neurologie – SUUB şi Clinica de Neurologie pediatrică – Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia“), iar la Clinica de Neurochirurgie funcţională a Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Bagdasar-Arseni“ se derulează etapa chirurgicală. Aşadar, avem specialişti, este nevoie de resurse materiale pentru ca aceste intervenţii să se efectueze de rutină în România, fără a mai fi nevoie de deplasări constisitoare şi stresante ale pacienţilor (şi aparţinătorilor acestora) în străinătate.
   Propunerea unui program naţional pentru managementul epilepsiei farmacorezistente a fost anunţată presei într-o întâlnire informală la care au participat dnele Ileana Ştefan, director executiv ASPE.RO (Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România), dr. Cristina Dobre, deputat, vicepreşedinta Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi iniţiatoarea proiectului de lege care să permită decontarea tratamentului chirurgical la aceşti pacienţi, şi dr. Ioana Mîndruţă, medic prima neurolog la SUUB.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.