Newsflash
Știri

Program pentru prevenirea cancerului de col uterin, pentru femeile din regiunea Sud-Muntenia

de Dorina Novac - feb. 4 2021
Program pentru prevenirea cancerului de col uterin, pentru femeile din regiunea Sud-Muntenia

Peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia vor beneficia de un program de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

Luna aceasta demarează un program complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, vizȃnd peste 170.000 de femei din judeţele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, provenind ȋn special din grupuri vulnerabile.

cancer de col uterin
Sursă imagine: Pixabay

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul programului, acestea pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie ȋn centrele judeţene de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravanei care va ajunge ȋn localităţi din toate judeţele.

Testarea, care are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman.

„Iniţiativa vine pe fondul unor statistici alarmante ȋn ceea ce priveşte situaţia cancerului de col uterin ȋn Romȃnia - ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE, ȋn principal deoarece este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unui grad de prevenţie redus”, se arată în comunicat.

Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, ȋn condiţiile ȋn care ȋn majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%.

„Lansăm campania de conștientizare astăzi, 4 februarie, de Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, nefiind o zi mai potrivită de atât, în condițiile în care este recunoscut faptul că lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Însă, prin prevenţie şi diagnostic precoce, ȋn stadii incipiente, bolile cronice sunt vindecabile, costurile cu tratamentele sunt semnificativ reduse, iar suferinţa pacienţilor este diminuată”, a precizat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea. 

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe