Newsflash
Știri

Programe şi strategii pentru controlul tuberculozei

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 2 2009
Programe şi strategii pentru controlul tuberculozei

Tuberculoza continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru starea de sănătate a populaţiei de pe întreg globul, mai ales ca urmare a numărului mare de cazuri înregistrate şi a apariţiei unor forme de TB rezistentă la medicamentele antituberculoase uzuale (MDR–TB). (...)

    România face parte dintre cele 18 state cu prioritate ridicată pentru TB din cadrul Regiunii Europene a OMS, pentru care au fost elaborate planuri de control al TB pentru 2007–2015, ce permit orientarea şi redactarea programelor naţionale de control al TB (PNCT) pe termen scurt şi lung.
   Conform statisticilor OMS, sistemul penitenciar înregistrează o incidenţă de până la 100 de ori mai mare a cazurilor de îmbolnăviri, comparativ cu populaţia generală. Există o serie de factori favorizanţi pentru extinderea epidemiei TB în închisoare: supraglomeraţia, ventilaţia insuficientă, diagnosticarea tardivă, accesul limitat la servicii medicale de specialitate, infecţia HIV, malnutriţia.
   La 24 septembrie a.c., în Capitală a avut loc Conferinţa de diseminare a rezultatelor proiectelor privind controlul tuberculozei în penitenciare, la care au participat dnii dr. Geza Molnar (consilier personal al ministrului sănătăţii), dr. Victor Olsavszky (OMS), prof. dr. Ioan Paul Stoicescu (Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“), dna dr. Elmira Ibraim (de la aceeaşi instituţie, coordonator tehnic naţional al PNCT), dl comisar şef penitenciare Ioan Băla (director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – ANP), dnele dr. Lucia Mihăilescu, coordonator al Unităţii de Implementare a Proiectelor de Control al Tuberculozei (UIP–TB) din cadrul ANP, dr. Silvia Asandi (Fundaţia Romanian Angel Appeal – RAA), dr. Dana Fărcăşanu (Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate), dl dr. Marius Dumitru, preşedinte al Asociaţiei Române a Bolnavilor de Tuberculoză (ARB–TB). (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe