Newsflash
Știri

Proiect de cercetare care să îmbunătățească accesul la serviciile medicale privind cancerul

de Dorina Novac - mar. 27 2023
Proiect de cercetare care să îmbunătățească accesul la serviciile medicale privind cancerul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și MSD România lansează prima inițiativă de cercetare privind politicile de sănătate și importanța nivelului de alfabetizare privind cancerul.

Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) și MSD România anunță lansarea unui proiect de cercetare în politici de sănătate care va analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni.

proiect

În cadrul proiectului va fi elaborat un set de recomandări privind politicile de sănătate care să îmbunătățească accesul la informație și la serviciile medicale, dedicate pacienților oncologici.

Citește și: UBB Cluj va găzdui un centru naţional de competenţă în schimbările climatice

„Inițiativa este susținută prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului, va primi o finanțare în valoare de 50.000 de dolari și se încadrează în direcțiile strategice ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, direcții concretizate prin crearea programului UBBMed, ca parte a UBB School of Health”, se arată într-un comunicat.

Programul este focalizat pe cercetare avansată, care să ducă la aplicații inovative (produse/tehnologii/servicii), iar în acest proces va contribui la formarea continuă în domeniu. Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific (evidence-based) și personalizate (personalized), în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip „smart” (big data/machine learning/artificial intelligence).

Proiectul „Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății prin crearea de politici și acțiuni care vizează reducerea inechităților legate de cancer în România” își concentrează atenția atât pe serviciile oferite in cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului.

„Scopul nostru este să îmbunătățim starea de sănătate a comunităților din România prin creșterea accesibilității la informații și servicii de îngrijire pentru pacienții cu cancer, în special pentru cei care fac parte din grupuri vulnerabile. Ne dorim să reducem inechitățile existente și să oferim acces egal la informații și tratamente pentru toți pacienții, indiferent de locația, nivelul de alfabetizare în sănătate sau situația financiară a acestora”, a declarat Mădălina Coman, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Sănătate Publică și directorul proiectului.

Proiectul va fi implementat prin colaborarea cu parteneri din sectorul public și privat și prin consultarea pacienților și a organizațiilor care activează în domeniul prevenției cancerului din toate regiunile țării.

Acțiunile proiectului vor include sensibilizarea publicului cu privire la importanța alfabetizării în domeniul sănătății, furnizarea de informații și resurse, precum și sprijinirea pacienților în luarea deciziilor și accesarea serviciilor de îngrijire a cancerului.

Obiectivele proiectului vor fi atinse prin activități de documentare extensivă pentru identificarea tuturor informațiilor, barierelor și facilitatorilor ce vizează reducerea disparităților în îngrijirea persoanelor ce suferă de cancer din România.

În cadrul proiectului se vor organiza ateliere de lucru și seminarii la nivel local și național, unde împreună cu persoane-cheie care activează în domeniul cancerului, se vor valida constatările inițiale și se vor aduna date suplimentare, urmând apoi elaborarea recomandărilor de politici de sănătate, unde alfabetizarea în sănătate va deveni un punct principal de acțiune.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, până în luna decembrie a anului curent și este finanțat ca urmare a câștigării unei competiții lansate de Divizia de oncologie din cadrul MSD, prin apelul anual al Programului de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe