Newsflash
Știri

Proiect de HG: Comisie pentru controlul şi prevenirea infecţiilor HIV/SIDA în România

de Florentina Ionescu - iul. 22 2021
Proiect de HG: Comisie pentru controlul şi prevenirea infecţiilor HIV/SIDA în România

Ministerul Sănătății a publicat recent pe site-ul său, în secțiunea Transparență decizională, un proiect de Hotărâre a Guvernului privind organizarea și funcționarea unei Comisii naționale pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție HIV/SIDA.

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro. Potrivit proiectului de HG, această Comisie naţională se organizează „ca organism interministerial fără personalitate juridică, pe lângă Ministerul Sănătăţii”. 

comisie control prevenire infectii hiv sida

Comisia ar urma să aibă, potrivit proiectului de act normativ din Transparență decizională, rolul de planificare, integrare, corelare şi monitorizare a politicii Guvernului în domeniile supravegherii, controlului şi prevenirii cazurilor de infecţie HIV/SIDA din perspectivă medicală, socială şi educaţională. În plus, ea îndeplineşte următoarele atribuţii principale:

a) analizează cauzele şi condiţiile care favorizează cazurile de infecţie HIV/SIDA;

b) fundamentează, elaborează şi supune spre aprobare Guvernului Strategia naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA, denumită în continuare Strategie naţională, şi răspunde de punerea în aplicare a acesteia;

c) aprobă anual planul de activităţi al Comisiei;

d) evaluează legislaţia în domeniul supravegherii, controlului şi prevenirii cazurilor de infecţie HIV/SIDA şi formulează propuneri privind modificarea şi completarea acesteia. Propunerile de acte normative se înaintează ministerelor competente, care au obligaţia de a le iniţia în conformitate cu reglementările în vigoare;

e) propune realizarea, în condiţiile legii, a unor acţiuni sau măsuri speciale pentru protecţia persoanelor infectate sau afectate de HIV/SIDA care fie se află pe o poziţie de inegalitate datorită statutului de seropozitiv, fie se confruntă cu un comportament de respingere şi de marginalizare şi, astfel, nu se bucură de egalitatea de şanse;

f) evaluează şi propune Guvernului prevederea în bugetul de stat a fondurilor necesare aplicării Strategiei naţionale;

g) urmăreşte respectarea convenţiilor, tratatelor şi a celorlalte acte internaţionale la care România este parte, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor infectate HIV/SIDA şi ale persoanelor expuse la un grad mai mare de risc;

h) monitorizează aplicarea actelor normative în ceea ce priveşte reducerea impactului, supravegherea, controlul, prevenirea cazurilor de infecţie HIV/SIDA şi îndeplinirea de către instituţiile statului a sarcinilor ce le revin în domeniu;

i) acordă asistenţă autorităţilor competente pentru elaborarea strategiilor sectoriale şi identifică metodele şi mijloacele practice care pot fi folosite în scopul supravegherii, controlului, prevenirii şi reducerii impactului social al cazurilor de infecţie HIV/SIDA;

j) informează anual Guvernul cu privire la activitatea şi rezultatele obţinute, realizarea şi implementarea Strategiei naţionale şi elaborează un raport anual de activitate;

k) propune Guvernului spre adoptare măsurile ce se impun pentru supravegherea, controlul, prevenirea şi reducerea impactului social al cazurilor de infecţie HIV/SIDA;

l) colaborează cu autorităţile şi instituţiile publice, precum şi cu persoane juridice şi fizice în vederea realizării rolului său;

m) monitorizează aplicarea fondurilor atrase pe problematica HIV/SIDA.

n) monitorizează, împreună cu Ministerul Sănătății, respectarea obligaţiei tuturor unităţilor sanitare şi a medicilor, indiferent de forma de organizare, de a interna şi de a asigura îngrijirile medicale pentru pacienţii infectaţi cu HIV/SIDA.

Comisia se întruneşte o dată la două luni şi ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau, în lipsa acestuia, la convocarea unuia dintre vicepreşedinţi. Ea este întrunită în mod legal în prezenţa a două treimi din numărul membrilor săi, se arată în proiectul de HG.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că un element extrem de important în ceea ce privește activitatea de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România este reprezentat de adoptarea Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada următoare.

Numărul de cazuri HIV/SIDA în țara noastră

Tot în nota de fundamentare a proiectului de HG se arată o serie de date importante despre situația epidemiologică în România.

„În perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou diagnosticate a crescut în rândul tuturor grupurilor populaționale (total 7.139 cazuri noi, în medie 714 cazuri/an), creșteri dramatice înregistrându-se la nivelul grupurilor prioritare. Astfel, în această perioadă s-au înregistrat un număr de 4.512 cazuri noi HIV/SIDA cu transmitere heterosexuală, 1.182 cazuri în rândul CDI și 855 în rândul BSB”, se arată în aceeași notă de fundamentare, unde CDI înseamnă „consumatori de droguri injectabile”, iar BSB înseamnă „bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați”.

În 2014 numărul cazurilor cu transmitere heterosexuală nou înregistrate a fost de 529 (creștere cu circa 44% față de anul 2007).

În acelasi an (2014) au fost înregistrate și cele mai multe cazuri noi HIV/SIDA în rândul BSB – 137, de aproape 6 ori mai multe față de cele înregistrate în anul 2007- 6 cazuri, spun autoritățile.

Cel mai mare număr anual de cazuri noi la nivelul CDI a fost înregistrat  în 2013–286 cazuri, de circa 47 de ori mai multe decât în 2007 (6 cazuri).

Infecții la persoanele de sex feminin

Majoritatea persoanelor de sex feminin din cadrul populației vizate în acest sens  au ajuns la vârsta fertilă, iar, pe de alta parte, există o populație de sex feminin infectată HIV pe cale heterosexuală sau prin injectare, numărul nașterilor la femeile seropozitive în perioada 2013- 2016 rămânând relativ constant (293 gravide în 2013, respectiv 296 în 2016), mai spun autoritățile. În acest context ponderea transmiterii verticale (cu o medie de 2.58% din total cumulativ cazuri noi HIV/SIDA) rămâne un punct de atenție, transmit autoritățile.

Persoane infectate în supraveghere medicală

Un motiv de îngrijorare pentru autorități îl reprezintă ponderea relativ ridicată a testelor pozitive înregistrate în urma testării persoanelor care au avut contact sexual cu persoane seropozitive (9.92% teste pozitive din total 867 teste realizate în 2016).

În 2016, statisticile arată că peste 61% din cazurile noi de infecție HIV înregistrate în România au fost diagnosticate tardiv (CD4 < 350 cel/mm3) față de 48% la nivel European.

„Aceste prezentări târzii sunt în principal rezultatul unui acces limitat și al utilizării insuficiente a serviciilor de testare și consiliere HIV (în special testarea în vederea confirmării diagnosticului), mai ales în cazul persoanelor din grupurile vulnerabile”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Numărul persoanelor infectate aflate în supraveghere medicală activă a crescut cu 60% față de anul 2007 (de la 7.591 în 2007 la 12.196 în 2016). În perioada 2008-2016, numărul pacienților aflaţi în tratament ARV a crescut cu 47.2% (de la 7.434 în 2008 la 10.942 în 2016).


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe