Newsflash
Știri

Proiect de screening pentru depistarea hepatitei B și C

de Cristina GHIOCA - iul. 31 2020
Proiect de screening pentru depistarea hepatitei B și C

Aproximativ 240.000 de persoane ar urma să fie incluse, în următorii cinci ani, într-un proiect naţional de screening pentru depistarea hepatitelor B și C, a anunţat dr. Speranţa Iacob, medic primar gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă online recentă, organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva hepatitelor, marcată anual la 28 iulie.

Dr. Speranţa Iacob a explicat că Institutul Clinic Fundeni (ICF) a câștigat un proiect important care, în următorii cinci ani, își propune să facă screening la 240.000 de persoane, jumătate dintre acestea provenind din grupurile vulnerabile. Programul se va derula împreună cu medicii de familie și în colaborare cu Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, din Iași. În cadrul proiectului, medicii de familie vor selecta și testa pacienţii, după care îi vor îndruma spre cele două institute pentru tratament și monitorizare.

Persoanele neasigurate, incluse în program

„În acest studiu vor fi inclusiv pacienţi neasi­guraţi. Important este ca acesta să cuprindă oameni din mediul rural, pentru că acolo vulnerabilitatea este mai mare”, a subliniat dr. Speranţa Iacob. Ea a adăugat că în programul de screening vor fi incluse persoane din regiunile sud-vest, sud-est, nord-est și Muntenia: „Sperăm ca în cei cinci ani să diag­nosticăm, să tratăm și să vindecăm mulţi pacienţi cu hepatita C. Cei cu virus B vor fi urmăriţi pe parcursul proiectului și pentru ei nu știu încă ce soluţii vom găsi”.

Medicul de la ICF a menţionat că, în prezent, există în desfășurare și studii pentru pacienţii cu hepatită B plus Delta, care „au fost cumva oprite pe perioada stării de urgenţă și a primei luni în care ne-am reluat activitatea, dar acum le desfășurăm, ca de obicei, cu programări bine stabilite și respectarea circuitelor din spital pentru prevenirea răspândirii COVID-19”.

Îndeplinirea obiectivelor OMS, incertă

Marinela Debu, președintele APAH-RO, a amintit că în 2016, OMS a stabilit obiectivele de eliminare a hepatitelor până în 2030, iar în prezent, nu se știe dacă ţara noastră va reuși să îndeplinească acest obiectiv. Ea a făcut referire la un studiu publicat recent care a analizat situaţia din 29 de state, inclusiv România, și care arată că doar zece ţări ar putea atinge obiectivul OMS, iar ţara noastră nu se află printre ele.

Potrivit Marinelei Debu, în acest moment, cea mai mare problemă a pacienţilor cu afecţiuni hepatice este legată de accesul la tratament și la medicul specialist: „Rata de tratament este insuficientă pentru a atinge obiectivul OMS, doar 55% versus 80% cât a fost stabilit.” Conform datelor primite de la CNAS, în programul destinat hepatitei C, care poate cuprinde până la 17.500 persoane, în perioada februarie-30 iunie 2020 au fost incluși doar 3.558 de pacienţi.

256 de milioane de oameni din lume trăiesc cu hepatită cronică B și 71 de milioane cu hepatită C, potrivit OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe