Newsflash
Știri

Proiect pentru ieşirea din impas

de Dr. Mihail CĂLIN - iul. 5 2013
Proiect pentru ieşirea din impas

   Secretarul de stat în MS, dr. Raed Arafat, a prezentat, săptămâna trecută, un proiect de modificare a Titlului XV din Legea nr. 95/2006, referitor la răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale sanitare şi farmaceutice. Dsa apreciază că este importantă găsirea unor soluţii pentru „ieşirea din impasul actual pe problema malpraxisului“. Forma actuală obligă pacienţii la plata, în termen foarte scurt, a unor onorarii de expertiză greu de suportat, expertiza nu se mai efectuează, iar pacienţii recurg la sesizări penale; sunt procese care se întind pe ani mulţi. De asemenea, legea obligă la încheierea asigurărilor de malpraxis, dar nu face distincţia între asigurarea pentru daunele materiale şi cele morale; majoritatea contractelor nu le acoperă pe acestea din urmă. Mai mult, condiţiile actuale de încheiere a contractelor pentru asigurarea de malpraxis fac contractele inoperante; asiguratorii nu achită despăgubirile stabilite de instanţe, iar acoperirea prejudiciilor cade în sarcina spitalului la care s-a produs evenimentul, fapt ce duce deseori la blocarea conturilor sale. Proiectul prezentat stabileşte o procedură obligatorie de soluţionare amiabilă cu asiguratorul, cu durata maximă de şase luni, anterioară demersurilor judiciare, desfăşurată între cadrul medical, pacient şi asigurator. Pacientul nu va trebui să plătească nimic în cursul procedurii. Va fi creat un corp de experţi, aprobat de MS şi colegii, iar plata expertului va fi făcută de asigurator. Poliţele de asigurare vor conţine o clauză de anterioritate, prin care medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului. Personalul medical va fi obligat să se asigure şi pentru daunele morale, nu doar pentru cele materiale, instituţia publică fiind obligată să plătească un procent din prima de asigurare. Cuantumul despăgubirilor pentru daunele morale aferente cazurilor de malpraxis va fi limitat, plafonul urmând să fie stabilit prin ordin comun cu Ministerul Justiţiei. Proiectul a fost publicat pe site-ul MS şi se va afla pentru o lună în dezbatere publică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe