Newsflash
Știri

Proiect pentru Moldova: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară

de L. Budin - iun. 18 2021
Proiect pentru Moldova: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară

Reprezentanții autorităților și ai mediului de afaceri au semnat, recent, un angajament civic pentru înființarea unui unui Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC), care să deservească toată regiunea Moldovei.

IRMC reprezintă „o nevoie reală și urgentă a comunității”, având în vedere că incidența bolilor cardiovasculare este pe primul loc în Moldova, se arată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Iași. „Actualul institut deservește 5,5 milioane de locuitori, singurul spital din Europa în care este arondat un număr așa de mare de oameni”, se mai arată.

institut-regional-moldova
Sursă foto: Facebook Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași

 

Semnături și angajament civic

Recent a avut loc evenimentul „Împreună pentru Inima Moldovei”, dedicat proiectului. A fost organizat de Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava.

Evenimentul s-a adresat reprezentanților Guvernului și ai ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), autorităților locale și județene din regiunea Moldovei, diverselor instituții, reprezentanților cultelor religioase, precum și reprezentanților societății civile și ai mediului de afaceri.

Peste o sută de participanți au semnat Angajamentul Civic care parafează dorința comună pentru înființarea IRMC.

Spital multidisciplinar

Viitorul institut necesită o investiție estimată la 350 milioane de euro și va fi amplasat pe o suprafață de 12 ha, în comuna Miroslava, județul Iași, se arată pe paginile de Facebook ale diferitelor autorități locale. Va avea un spital multidisciplinar cu 450 de paturi și va putea găzdui pacienți din toată regiunea Moldovei.

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași (IRMC) nu reprezintă doar soluția pentru mii de pacienți din nord-estul României, care în prezent sunt nevoiți să aștepte și până la doi ani intervenția sau tratamentul salvator, ci și o șansă la viață pentru micuții pacienți născuți cu malformații cardiace și pentru care acum singura opțiune este plecarea în străinătate”, se arată pe pagina de Facebook a Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași.

Studiu de fezabilitate

În luna mai, a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de prefezabilitate pentru construirea și dotarea institutului. În curând, va fi semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, arată reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Mesajele primite ne dau speranțe că proiectul de înființare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară are susținerea oamenilor politici de diferite orientări, acesta fiind doar începutul, dar de o semnificație deosebită pentru perspectiva imediat următoare”, a declarat prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. I.M. Georgescu” și președintele Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași.

Misiunea viitorului Institut este de a furniza „servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare, pentru pacienții cu patologie acută, urgentă, complexă”, se mai arată pe pagina Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe