Newsflash
Știri

Proiecte pentru dizabilităţile senzoriale

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 12 2013
Proiecte pentru dizabilităţile senzoriale
   Programul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet“, cu un buget total de 350.000 de euro, derulat de Fundaţia Orange România, are nouă câştigători. Aceştia au fost anunţaţi în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate la 3 aprilie a.c., în Capitală, la care au participat Jean-François Fallacher, CEO Orange România, membrii consiliului director al Fundaţiei, reprezentanţii instituţiilor câştigătoare, mass-media. Selecţia s-a realizat din 110 proiecte în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi senzoriale – deficienţe de vedere, auz sau vorbire –, propuse de organizaţii neguvernamentale, instituţii educaţionale, medicale şi culturale din ţară. Evaluarea s-a făcut după criterii precum caracterul inovator, componenta digitală, relevanţa, durabilitatea, impactul, contribuţia din partea candidaţilor, posibilitatea de implicare a voluntarilor.
   Două proiecte câştigătoare vizează detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz şi reabilitarea auditiv-verbală a copiilor implantaţi cohlear sau protezaţi auditiv: „Sunetele viitorului“, al Asociaţiei Audiosofia, care va primi 184.500 de lei, pentru realizarea unui centru de testare audiologică în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“ Bucureşti, respectiv „Hear-Ring“, iniţiat de UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, în valoare de 203.100 de lei, ce se va derula în spitale din Cluj-Napoca, Baia Mare şi Zalău.
   În sprijinul studenţilor cu deficienţe de vedere vine Fundaţia Cartea Călătoare, cu proiectul „Cursuri accesibile pentru studenţii nevăzători“ (203.880 de lei), care va dota şase centre din cinci universităţi cu echipamente şi softuri asistive. Îmbunătăţirea accesului persoanelor cu dizabilităţi senzoriale în muzee este vizată în proiectele „Simte arta în 6 muzee“ (229.020 de lei), aparţinând Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană şi „ART Touch“ (216.769 de lei), derulat de Muzeul Naţional de Artă al României. Biblioteca Naţională a României va înfiinţa, prin proiectul „Dream“ (Digital Resources – easy to access and manage), un centru de informare şi documentare pentru persoanele cu deficienţe de vedere. 200 de copii cu vârsta între trei şi şapte ani, cu deficienţe senzoriale, vor beneficia de reabilitare cu ajutorul camerei de stimulare polisenzorială Snoezellen, în cadrul proiectului „Atelierul Fantastic“, propus de Grădiniţa Specială pentru Hipoacuzici nr. 65 din Bucureşti. Institutul Francez din România urmăreşte „Favorizarea accesului la IFR a persoanelor cu handicap senzorial“, iar Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flora“ va dezvolta „Scenarii de învăţare bazate pe tablete PC“, pentru aceşti copii.
   Fundaţia Orange România a anunţat că a fost demarată implementarea proiectelor, fiind deja semnate documentele de aprobare şi plătită prima tranşă de bani. La 24 mai a.c., va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor instituţiilor câştigătoare, pentru un training privind sistemul de raportare, precum şi pentru schimb de idei, în vederea găsirii soluţiilor de extindere a proiectelor la nivel naţional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe