Newsflash
Știri

Promedica: Creșterea vârstei de pensionare va duce la blocaje în sistemul medical

de Dorina Novac - aug. 10 2021
Promedica: Creșterea vârstei de pensionare va duce la blocaje în sistemul medical

Reprezentanții Sindicatului Promedica se opune creșterii vârstei de pensionare, deoarece se blochează șansele de angajare ale medicilor tineri în spitalele publice.

Potrivit Sindicatului Promedica, legea care prevede creșterea vârstei de pensionare pentru medici va duce la adevărate blocaje în sistemul medical.

Sindicatul Promedica

„Dacă până acum medicii trebuiau să facă cerere să rămână în sistemul public și după vârsta de 65 de ani, conform noilor normative se face cerere să ieși la pensie la 65 de ani, deci vârsta standard de pensionare pentru medici este 67 de ani”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Sindicatului Promedica.

Reprezentanții sindicatului spun că medicii tineri din România nu găsesc posturi libere în spitalele publice, după încheierea studiilor, pentru că sunt blocate.

„Sectorul public trebuie să funcționeze non-stop și să se bazeze pe predictibilitate. Să nu crești vârsta de pensionare, nu înseamnă că încalci dreptul la muncă unei categorii ce încă vrea să muncească. Medicii au libertate profesională. După vârsta de pensionare au posibilitatea să lucreze în sistemul privat de sănătate. În același timp, medicii care au împlinit vârsta de pensionare pot colabora în continuare cu spitalele care au nevoie de ei, dar în baza unui PFA sau CMI, fără să fie angajați și să blocheze posturile medicilor tineri”, explică reprezentanții Sindicatului Promedica.

Aceștia menționează că dacă vârsta de pensionare crește, medicii tineri nu vor mai avea unde să lucreze, agravând situația existentă. Sunt mulți medici tineri care acum lucrează cu spitalele de stat în baza unui PFA, pentru că posturile sunt blocate.

Promedica

Reprezentanții Sindicatului Promedica subliniază că agravând această situație, blocând și mai mult posturile, statul român nu face decât să continue să își alunge medicii tineri în alte state, unde li se oferă locuri de muncă stabile.

„Considerăm că pentru funcționarea liniilor de gardă medicii tinerii sunt mult mai potriviți, ori menținerea în sistem a medicilor seniori va bloca și liniile de gardă. Sunt multe exemple de medici seniori care au murit în timpul gărzilor. Pe de altă parte, cu toții asistăm la situații în care unii medici vârstnici refuză, din diverse motive, să mai facă gărzi și astfel munca, stresul, apăsarea rămân pe umeri medicilor mai tineri din secție/clinică, care sunt tot mai puțini și cu un volum tot mai mare de muncă”, se mai arată în postare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe