Newsflash
Știri

Promedica: Ministerul Sănătății a scăzut cu 1.000 numărul de locuri la rezidențiat

de L. Budin - oct. 22 2021
Promedica: Ministerul Sănătății a scăzut cu 1.000 numărul de locuri la rezidențiat

În plină criză de personal medical, Ministerul Sănătăţii a scăzut cu 1.000 numărul de locuri la rezidenţiat, iar cea mai mare scădere este pentru ATI, arată liderul sindicatului Promedica.

Într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres, Sindicatul Promedica arată că 6 milioane de români nu au acces la servicii medicale, pentru că nu sunt suficienţi doctori care să-i trateze, iar România ocupă ultimul loc în Europa la numărul de medici la mia de locuitori.

doctori-anestezisti

Trebuie ştiut că spitalele din România suferă de ani buni din cauza lipsei medicilor anestezişti. Unităţile sanitare lucrează cu mai puţini anestezişti decât ar trebui. Din această cauză uneori operaţiile sunt amânate, iar situaţia este şi mai dificilă în actualul context. În 2021, la rezidenţiat sunt cu 1.000 de locuri mai puţine. Este o decizie de neînţeles având în vedere situaţia în care aflăm”, arată dr. Eleodor Cârstoiu în comunicat.

Tot mai mulți specialiști decid să lucreze în străinătate:

Vânaţi de spitalele din străinătate, în ultimii ani tot mai mulţi specialişti români au ales aleg să părăsească ţara şi să lucreze în spitale unde au la dispoziţie toate resursele necesare. Într-un sistem medical în care insuficienţa cadrelor medicale a fost mereu o mare problemă, Ministerul Sănătăţii alege să pregătească şi mai puţin specialişti, tocmai în zonele cele mai deficitare, aşa cum este ATI”, continuă dr. Cârstoiu. 

Soluţia găsită de guvernanţi este să crească vârsta de pensionare şi să blocheze încontinuu accesul tinerilor medici la sistemul medical, subliniază liderul de sindicat.

Astfel, în spitale ajung să lucreze până la epuizare şi chiar deces în gardă, medici vârstnici, bolnavi, iar tinerii specialişti se plângă că nu au locuri de muncă”, mai spune preşedintele Promedica.

Potrivit acestuia, a scăzut şi numărul locurilor la rezidenţiat cu post, locuri de care mulţi tinerii absolvenţi ai UMF-urilor erau interesaţi, pentru că după terminarea perioadei de pregătire aveau un loc de muncă asigurat.

Cu această decizie, autorităţile mai demonstrează încă o dată că încă nu avem o soluţie pentru absolvenţii Facultăţilor de Medicină. După absolvire ei sunt oameni cu licenţă, dar o licenţă care nu le oferă nicio profesie în România, spre deosebire absolvenţii din ţările europene cărora diploma de licenţă le oferă loc de muncă”, conchide dr.Eleodor Cârstoiu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe