Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Propunere de lege: angajatorul poate să suspende contractul dacă angajatul nu este vaccinat cu schema completă

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 20 octombrie 2021, ora 11:04

Sociologul și activistul român Gelu Duminică a oferit detalii despre o propunere de lege care oferă posibilitatea ca angajatorul să suspende contractul de muncă al angajatului dacă acesta nu este vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă.

Pe pagina sa oficială de Facebook, sociologul Gelu Duminică a explicat că în sedința de ieri a Consiliului Economic şi Social (CES) a fost o propunere de lege care oferă posibilitatea angajatorului să suspende contractul de muncă al angajatului pentru o perioadă de 30 de zile, dacă angajatul nu este vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă sau dacă nu arată testul negativ PCR.

Excepție sunt cei care au trecut prin boala COVID-19 cu mai puțin de 180 de zile în urmă. 

angajator propunere lege vaccinare covid schema completa
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

„Propunerea legislativă obligă angajatul să suporte costurile testării, excepție cazul în care respectivul are un document medical prin care nu îi este recomandată vaccinarea (doar așa angajatorul este obligat să suporte costurile testării). În situația în care angajatul care lucrează într-o instituție publică cumulează 30 de zile de suspendare, contractul de muncă încetează de drept. În plus, se interzice accesul la locul de muncă al persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de mai sus, amenda pe care angajatorul o riscă fiind între 50.000-100.000 lei”, a detaliat sociologul pe rețeaua socială.

Legea aceasta, spune Gelu Duminică, a fost depusa acum câteva zile în Parlament, recent ea a ajuns la CES și „în zilele imediat următoare se dorește a fi aprobată”.

Tot în cadrul acestei postări, în care sociologul îndemna internauții să își lase părerile cu privire la propunerea de lege în secțiunea de comentarii, Gelu Duminica a mai amintit că:

„Din cauza timpului foarte scurt acordat de Senatul României Consiliului Economic și Social pentru dezbatere (1 zi) și imposibilității de a formula opinii solide în acest interval, plenul CES a decis scoaterea de pe ordinea de zi a acestei propuneri legislative. Această lege va fi dezbătută în cadrul unei ședințe extraordinare, cel mai probabil vineri 22.10.2021. Propunerea legislativă poate fi consultată aici: https://senat.ro/legis/PDF/2021/21L454FG.PDF”.

Etichete: gelu duminica sociolog propunere de lege vaccinare cu schema completa testare covid angajati angajatori

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.