Newsflash
Știri

Propuneri de măsuri de relaxare: mască da, certificat COVID ba

de L. Budin - mar. 1 2022
Propuneri de măsuri de relaxare: mască da, certificat COVID ba

Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare, după ce s-a înregistrat o scădere constantă a tuturor indicatorilor privind pandemia.

Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic, a declarat într-o conferință de presă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

masca-covid

Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător (...) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila și-a exprimat speranța că, într-un interval de una, două săptămâni, să se ajungă la mai puțin de o mie de cazuri înregistrate zilnic şi, implicit, la o scădere a incidenţei cumulate la nivel naţional.

În ceea ce priveşte paturile la Terapie Intensivă, ne găsim - şi asta este raportarea zilei de ieri - la 47,5% grad de ocupare”, a declarat Rafila.

Una dintre propunerile Ministerului Sănătăţii prevede ca masca să mai fie utilizată, la exterior, doar în spaţiile aglomerate, iar în spaţiile închise propunerea este ca ea să rămână obligatorie.

S-a propus și eliminarea certificatului COVID la intrarea în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri şi restaurante.

Se prevede creşterea limitei de la 30% la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţiile sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, pentru concertele în aer liber, cursuri, conferinţe, workshopuri, săli de sport şi piscine. De asemenea, s-ar putea permite organizarea evenimentelor private cu participarea maxim 200 de persoane, a subliniat Alexandru Rafila.

Ar putea fi păstrate măsuri precum izolarea şi carantinarea peroanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat, testarea săptămânală a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

Noi ne menţinem poziţia că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă (...) să rămână închise activităţile din baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament în astfel de locuri”, a subliniat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii recomandă menţinerea regimului de telemuncă şi a programului de lucru decalat în instituţiile publice centrale şi locale.

Alexandru Rafila: Refugiaţii din Ucraina beneficiază de toate serviciile medicale

UE alocă încă 90 de milioane de euro pentru civilii afectați de războiul din Ucraina

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe