Newsflash
Știri

Protecţie în campaniile de primăvară

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 1 2013
Protecţie în campaniile de primăvară
Săptămâna aceasta este marcată în calendarul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii drept Săptămâna mondială a vaccinării, cu mesajul: „Protejează-ţi lumea! Vaccinează-te!“. Prilej pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei să organizeze o campanie, ce a debutat cu o dezbatere publică, a continuat cu cursuri online de vaccinologie pentru medicii de familie, cu materiale informative pentru medici şi pacienţi pe site-ul SNMF, precum şi pe un blog dedicat comunicării medic de familie–pacient.
La dezbaterea publică… nu s-a dezbătut nimic. Au fost expuneri. Prezentă presă, câţiva medici şi cam atât. Mesajul principal a fost: „Medicul tău de familie îţi recomandă: vaccinează-ţi copilul!“, ceea ce sună mai degrabă a poruncă decât a recomandare. Dr. Sandra Alexiu, secretar SNMF, a subliniat faptul că MF e principalul vaccinator în ţara noastră şi a punctat acţiunile pe care SNMF le desfăşoară în săptămâna imunizării. A urmat la cuvânt dr. Adrian Pană, secretar de stat în MS, care a creionat direcţii strategice de vaccinare: creşterea capacităţii instituţionale prin buna planificare a campaniilor de vaccinare, realizarea unor campanii de comunicare susţinute, corecte, pe înţelesul populaţiei, alocarea predictibilă de fonduri şi resurse pentru programul naţional de imunizare (PNI), formarea de echipe şi parteneriate, abordare interinstituţională a domeniului. Sună bine, ca de obicei, doar că nu ştim deocamdată cât va dura până la punerea în practică (implementare, cum le place oficialilor să spună). Ce noutăţi se anunţă în programul naţional de imunizări? Continuarea administrării vaccinului hexavalent, posibilitatea introducerii (din trimestrul IV 2013) a vaccinului pneumococic şi luarea în considerare a reintroducerii vaccinului HPV la cerere. Apoi, secretarul de stat n-a mai stat (treburi urgente?), părăsind „dezbaterea“. Conf. dr. Alexandru Rafila a prezentat epidemiologia actuală a bolilor prevenibile prin vaccinare în România. Există un interes diminuat pentru vaccinare, acoperirea vaccinală a scăzut sub 90% pentru unele vaccinuri din PNI, deci putem vorbi de riscul izbucnirii unor epidemii prin acumularea unei populaţii infantile nevaccinate. Eforturile autorităţilor de sănătate publică trebuie sprijinite de mass-media şi societatea civilă. Informarea corectă, bazată pe dovezi ştiinţifice, campanii oneste şi comunicarea reprezintă, în opinia sa, cheia succesului programelor de imunizări. Despre importanţa comunicării şi strategii de comunicare în aceste programe a vorbit şi dr. Victor Olsavszky (Biroul OMS România), menţionând eşecul campaniei de vaccinare HPV de la noi. Au urmat medici de familie – din grupul de vaccinologie al SNMF – care ne-au spus cât de importantă e vaccinarea copiilor noştri (dr. Emiliana Costiug), ce înseamnă comunicarea MF–pacient (dr. Valeria Herdea), care sunt vaccinările recomandate la adulţi (dr. Daciana Toma), „miturile şi adevărul“ despre vaccinuri (dr. Daniela Ştefănescu), vaccinarea în mediul rural (dr. Dumitra Gindrovel).
Şi Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia asupra importanţei vaccinării, ca metodă sigură şi eficientă de prevenţie a bolilor infecţioase. Cu ocazia Săptămânii europene (de ce doar europene şi nu mondiale, cum este de fapt?) a vaccinării, SRP promovează campania „Să protejăm împreună copilăria“ (realizată cu sprijinul unei companii farmaceutice producătoare de vaccinuri!).
Aşadar, numeroase mesaje provaccinare. Aşteptăm rezultatele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe