Ziua Mondială a Rinichiului, desfăşurată în acest an sub sloganul „Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima“, a prilejuit evenimentul organizat joi, 10 martie a.c., la Bucureşti, prin care s-a tras un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi (BCR), precum şi de asocierea dintre această afecţiune şi bolile cardiovasculare şi diabet. (...)  "> „Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima!“ - Viața Medicală
Newsflash
Știri

„Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima!“

de Marian CÂMPEANU - mar. 18 2011
„Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima!“

   Ziua Mondială a Rinichiului, desfăşurată în acest an sub sloganul „Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima“, a prilejuit evenimentul organizat joi, 10 martie a.c., la Bucureşti, prin care s-a tras un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi (BCR), precum şi de asocierea dintre această afecţiune şi bolile cardiovasculare şi diabet. (...)
 

   Ziua Mondială a Rinichiului, desfăşurată în acest an sub sloganul „Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima“, a prilejuit evenimentul organizat joi, 10 martie a.c., la Bucureşti, prin care s-a tras un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi (BCR), precum şi de asocierea dintre această afecţiune şi bolile cardiovasculare şi diabet.
  „Boala cronică de rinichi este un concept epidemiologic similar cu boala cardiovasculară, elaborat cu scopul abordării preventive a patologiei renale. Prevalenţa BCR atinge valori între 11 şi 15% şi este în continuă creştere, iar asocierea acesteia cu riscul cardiovascular, costurile mari ale tratamentelor bolnavilor fac din această boală o problemă majoră de sănătate publică“, a declarat dl conf. dr. Adalbert Schiller, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.
   Date statistice îngrijorătoare a prezentat şi dl prof. dr. R. Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet. Conform acestuia, diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi, stadiu terminal. Gradul de afectare a funcţiei renale la persoanele cu DZ creşte progresiv de la 7,3% în momentul diagnosticării până la 17,3% după 5 ani, ajungând la 28% după 11 ani. „Foarte puţini pacienţi cu BCR ajung să înregistreze deces din cauza acestei afecţiuni, cauza cea mai frecventă de mortalitate fiind cea cardiovasculară“, şi-a încheiat expunerea prof. dr. Radu Lichiardopol.
   Boala cronică de rinichi afectează peste 50 de milioane de persoane la nivel mondial, din care mai mult de un milion primesc tratament de substituţie a funcţiei renale.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe