Newsflash
Știri

Proteste cu dezinformare, conspirații și călugări pe cont propriu

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - aug. 25 2017
Proteste cu dezinformare, conspirații și călugări pe cont propriu

     150 de persoane au protestat duminică în centrul Capitalei pentru că nu doresc ca vaccinarea să devină obligatorie pentru copiii lor. Manifestația a apărut în urma proiectului de lege care instituie vaccinarea obligatorie conform calendarului național de vaccinare. Dacă legea va trece, instituțiile de învățământ vor avea obligația de a cere documentele care să ateste vaccinarea, la înscrierea copiilor. Părinții, instituțiile de învățământ și direcțiile de asistență socială și protecție a copilului se află pe lista celor pentru care proiectul de lege a stabilit sancțiuni, în cazul în care se vor abate de la normele legale.

 

Masonerie, antihriști și o epidemie

 

     Proiectul care i-a speriat pe protestatari are în vedere începerea obligatorie a activităților pentru vaccinare la nivel național, specificând și formarea unui grup tehnic de coordonare a activităților de vaccinare. Măsurile prevăzute urmăresc creșterea ratei de vaccinare în condițiile în care, din septembrie 2016, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă care a dus la decesul a 32 de persoane și a cauzat 8.498 de îmbolnăviri până la 11 august 2017. În ultima săptămână au fost confirmate 40 de cazuri noi de rujeolă pe teritoriul României.
     Protestatarii spun că... masonii vor să-i înrobească. „Noi nu avem copii de otrăvit, nici cobai pentru marile lanțuri farmaceutice, nici sclavi ai masoneriei”, afirmă cu patos o femeie prezentă la protest, înainte de a da cuvântul călugărilor veniți în nume propriu – după ce Patriarhia Română a anunțat acum câteva săptămâni că susține vaccinarea copiilor.
     „Scopul masonilor sataniști este să conducă omenirea prin globalizare și prin transformare pe toți în robii antihristului iar prin ecumenism să creeze o biserică unită și religia lui antihrist”, a spus la portavoce călugărul Timotei. Discursul fețelor bisericești venite la protest în nume propriu nu s-a oprit însă la „religia lui antihrist”, scandările în portavoce invocând și conspirații în spatele CNP-urilor și codurilor de bare, antihriștii, reptilienii și masonii dorind să pună stăpânire pe România.
     Vaccinurile care au salvat lumea de epidemii erau puse într-o conspirație alături de islam, atei, păgâni, eretici și comuniști, care reprezintă toți o amenințare pentru copii. Cei care scandau îndemnuri la revoltă erau tolerați și acceptați în grupul de protestatari, de care îi uneau interesele împotriva vaccinării obligatorii.

 

Teoria și practica sclaviei

 

     Ceea ce i-a speriat însă pe părinții protestatari, veniți cu copiii în brațe, nu părea să fie masoneria, ci obligativitatea. Ei nu vor ca statul să îi oblige să facă ceva sub amenințarea amenzii. „Nu vrem legalizarea sclaviei prin obligativitatea vaccinării” scria pe o pancartă a unui protestatar. Întrebat de reporterul publicației online Vice cum s-ar putea ajunge la legalizarea sclaviei în acest fel, protestatarul a răspuns: „Practic, prin restrângerea drepturilor cetățenești, putem spune că statul devine stăpânul nostru. Atâta timp cât nu mai avem drept de a alege și suntem obligați să ne supunem ordinelor statului, noi devenim sclavi. Teoretic. Și practic”.
     Teoretic și practic, prin raționamente greu de înțeles și explicat, conștienți sau nu, unii protestatari s-au revoltat, duminică, împotriva ordinelor statului. I-au avut alături pe copiii lor, cărora le-au dat o lecție despre democrație și le-au arătat cum se protestează împotriva măsurilor de protecție a populației cu care nu sunt de acord. Le-au pus în mâini și pancarte, pe care copiii le fluturau instinctiv. Nici părinții, nici copiii nu și-au dat însă seama că nu flutură doar pancarte, ci și starea de sănătate și viitorul țării. Ignoranța, credulitatea și patosul „antisistem” au dominat duminică atmosfera de la protestul antivaccinare.
     Internetul a stat la baza informării majorității protestatarilor în legătură cu vaccinarea. „Este mult mai sănătos să nu vaccinezi. O alimentație sănătoasă, un mediu sănătos, o igienă foarte bună este mult mai bună decât vaccinurile. Am găsit pe internet și am mai citit și niște cărți”, explică o protestatară, anulând, în aceste câteva cuvinte, zecile de ani de studiu ai medicilor, cercetătorilor și specialiștilor în sănătate publică din întreaga lume.
     „Eu am ales să nu-l vaccinez și e mult mai sănătos decât alții”, explică alt părinte. La întrebarea reporterului Adevărul „De unde v-ați informat?”, bărbatul a invocat starea de sănătate a copilului, care este suficientă pentru a anula orice necesitate de informare: „Păi îl văd”, a fost argumentul părintelui protestatar. „Marea majoritate a copiilor decedați de rujeolă aveau comorbidități. Aveau alte probleme de sănătate”, este argumentul altui părinte antivaccinist, care crede că vaccinul antirujeolic nu ar fi putut să-i scape pe copiii cu comorbidități care au decedat de complicații ale rujeolei.

 

Institutul Cantacuzino poate fi soluția

 

     Protestatarii au fost reprezentați și de Iulian Capsali, persoană publică, regizor care a strâns 120 de mii de semnături cu ajutorul preoților ortodocși pentru a putea candida la alegerile europarlamentare din 2014. A avut un discurs la portavoce despre conspirații și experimente pe copii: „Să vii să faci experimente în masă pe copii, practic numai naziștii au putut s-o facă. Sunt împotriva ca acest experiment să fie făcut pe copii și mai ales ca aceste produse medicale, în mod normal ar trebui făcute în România. Nu se poate să distrugi un institut – Cantacuzino – și apoi să vii să vinzi vaccinuri de zeci-sute de milioane de euro în România aduse din Kazahstan. [...] Legea trebuie distrusă, pentru că e o lege total imbecilă, nu are nicio legătură cu realitatea”, a spus Capsali, întărind valul antivaccinist prin teorii paranoide, exprimate într-un limbaj cu grave erori gramaticale.
     Despre Institutul Cantacuzino a adus vorba și o protestatară, care susținea că s-ar mai gândi la vaccinare dacă vaccinurile ar fi făcute acolo: „Eu am fost vaccinată, dar să știți că pe vaccinurile mele scria Institutul Cantacuzino”.
     Toate întâmplările și discuțiile din spațiul public referitoare la vaccinare ne arată că am ajuns într-un moment în care nu mai putem ascunde gunoiul sub preș. Rata de refuz a vaccinării este de 12%, a anunțat miercurea trecută Ministerul Sănătății. Suntem în acest moment sub acoperirea vaccinală minimă de 95%.
     Dacă Institutul Cantacuzino este, parțial, o soluție, trebuie să urgentăm reabilitarea lui, înainte să-l folosim pentru a produce suplimente pentru imunitate. Iar în contextul epidemiei de rujeolă, legea vaccinării obligatorii este ea însăși obligatorie. Dacă ar fi fost adoptată până acum, cu siguranță ar fi salvat deja vieți. Cu toate acestea, publicul trebuie educat și informat de specialiști înainte de a fi obligat. Epidemia de dezinformare trebuie stopată, iar dacă acest lucru necesită sancțiuni drastice, ele trebuie aplicate. Nu putem expune riscului de epidemii populația vulnerabilă pentru că 12% refuză vaccinarea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe