Newsflash
Știri

Proteză retiniană

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 31 2012
Proteză retiniană
   Procesele degenerative ale retinei fac ca 20 de milioane de persoane de pe întreg globul să-şi piardă vederea, în fiecare an. Pentru tratament a fost aprobată o proteză constând într-o reţea de electrozi implantaţi chirur­gical ce stimulează direct nervul optic şi permit pacientului să distingă contururi, pete luminoase, dar ei nu pot recunoaşte chipuri sau efectua multe activităţi cotidiene.
   Sheila Nirenberg, fiziolog la Weill Medical College de la Universitatea Cornell (New York), crede că problema este legată parţial de codare. Retina conţine nervi care codează lumina în semnale nervoase. Fără acest cod, protezele vizuale nu vor fi capabile să creeze imagini pe care creierul să le poată uşor recunoaşte. Împreună cu studentul Chetan Pandarinah au creat o proteză care poate reda parţial vederea unor şoareci orbi, după cum aflăm dintr-o ştire publicată pe nature.com, care citează un articol recent (Nirenberg S, Pandarinath C. Retinal prosthetic strategy with the capacity to restore normal vision. Proc Natl Acad Sci USA. 2012 Aug 13).
   Cei doi cercetători au injectat celulele nervoase din retina şoarecilor cu un virus modificat prin inginerie genetică, căruia i-a fost inserată o genă care determină celulele să producă o proteină sensibilă la lumină, aflată în mod normal în alge. Când un fascicul de lumină a fost proiectat în ochi, proteina a activat celulele nervoase pentru a trimite semnalul la creier, jucând o funcţie similară celulelor cu conuri şi bastonaşe sănătoase. Cei doi cercetători au procesat semnalele vizuale utilizând un cod pe care l-au creat urmărind cum răspunde retina sănătoasă la stimuli. După primirea impulsului codat, şoarecii au fost capabili să urmărească ţinte în mişcare, ceea ce nu era posibil înainte. Au fost cercetate semnalele nervoase pe care şoarecii le-au produs şi utilizat în cazul unui cod diferit, „netradus“, pentru ca creierul să descifreze ceea ce a văzut. Imaginea codată a fost mai clară şi mai recognoscibilă decât cea necodată.
   Se doreşte ca în unu-doi ani, sistemul să fie testat în studii pe oameni. Codificarea este destul de simplă pentru a fi realizată de un microcip care, împreună cu o minusculă cameră video, poate fi purtat pe ochelari. Camera va înregistra semnalul şi codorul îl va trimite direct în celulele nervoase modificate genetic din ochi. Aşadar, se prefigurează speranţe pentru redarea vederii celor care au pierdut-o. Şi asta printr-o simplă intervenţie, ce poate fi efectuată în cabinetul medical. În curând, vom vedea dacă… vor vedea.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe