Newsflash
Știri

Proteze sponsorizate

de Dr. Mihaela LEŞE - mai 10 2013
Proteze sponsorizate
   Cu o incidenţă de peste 50 şi o mortalitate de aproape 24 la suta de mii de femei, cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România şi ocupă primul loc în patologia oncologică feminină. Eforturile sistemului nostru de sănătate publică au fost depăşite de frecvenţa şi mortalitatea în această boală, care au crescut de şapte şi respectiv două ori în ultima jumătate de secol. Ceea ce este însă mai îngrijorător, este preponderenţa stadiilor avansate (stadiile III şi IV) în care este diagnosticată boala: în România, două treimi din paciente se prezintă la medic în aceste stadii. Majoritatea nu pot beneficia de chirurgia conservatoare şi sânul este îndepărtat în totalitate. Câte mai beneficiază de recon-strucţia sânului? Nu există o evidenţă clară în acest moment, însă este evident numărul extrem de mare al pacientelor cu amputaţie de sân care, odată protocolul terapeutic terminat, sunt practic abandonate de sistemul de sănătate cu toate problemele de imagine corporală, limfedemul mem­brelor superioare, tulburările de statică ale coloanei vertebrale sau patologia cicatricei operatorii.
   În majoritatea ţărilor civilizate, toate aceste probleme sunt rezolvate de asigurările de sănătate publică: nu doar protezele de sân sunt acordate gratuit – pacientele beneficiază de proteze parţiale de sân, areolă şi mamelon, tratamentul limfedemului (cu masaj, mâneci elastice şi compresie pneumatică) şi produse de îngrijire a pielii. În România, demersurile perso­nale şi ale diferitelor organizaţii în favoarea acordării gratuite de proteze de sân pacientelor cu mastectomie radicală au rămas fără rezultat.
   Am început „bătălia“ pe un alt front: sponsorizarea acestor proteze. Fundaţiile Valens şi Ortoprofil Baia Mare au ajuns la un acord în privinţa protezelor de sân: de la preţul de catalog de aproximativ 350 de lei, s-a ajuns la un preţ de 100 de lei pentru numerele 1–9 şi 130 de lei pentru protezele mai mari, pe care îl au de achitat pacientele. Până când asigurările noastre de sănătate vor veni în sprijinul acestor paciente, sponsorizarea rămâne singurul ajutor de care beneficiază doamnele cu mastectomie radicală. În ţară, există deja câteva organizaţii nonprofit care se ocupă de această problemă şi tot ce ne dorim este ca numărul lor să fie suficient de mare pentru a acoperi necesarul de proteze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe