Newsflash
Știri

Protocoale comune la nivelul UE, în pandemie

de Florentina Ionescu - oct. 2 2020
Protocoale comune  la nivelul UE, în pandemie

Parlamentul European a votat, la jumătatea lunii septembrie, o rezoluţie ce aduce idei și măsuri comune care ar trebui adoptate de statele membre ale UE pentru o mai bună coordonare în pandemia de COVID-19.

PRINCIPALParlamentul European a votat, la jumătatea lunii septembrie, o rezoluţie ce aduce idei și măsuri comune care ar trebui adoptate de statele membre ale UE pentru o mai bună coordonare în pandemia de COVID-19.

Citiți și: COVID-19: Comisia Europeană lansează un set de măsuri comune pentru statele membre

Plecând de la faptul că în statele membre ale Uniunii Europene există metode diferite de testare și de raportare a cazurilor de COVID-19 europarlamentarul Nicolae Ștefănuţă și omolo­gul lui francez, Véronique Trillet-Lenoir, au iniţiat o rezoluţie care a trecut votul Parlamentului European în 17 septembrie.

Decizii luate împreună de toate statele

Rezoluţia iniţiată de europarlamentarul român, împreună cu cel din Franţa, solicita o metodologie comună în materie de sănătate publică. Nicolae Ștefănuţă spune că este nevoie ca ţările membre ale Uniunii Europene să aibă o mai bună coordonare în privinţa modului în care sunt evaluate cazurile de COVID-19 şi a modului în care se fac clasificările zonelor de risc. De exemplu, dacă pentru unele state membre UE, anumite zone din Europa erau „zone roșii”, pentru alte ţări zonele roșii erau cu totul altele. „Noi am spus așa:
Comisia Europeană trebuie să vină cu un plan pentru valul al doilea al pandemiei, iar statele membre – adică Consiliul Europei, respectiv miniștrii de Sănătate – trebuie să ia decizii împreună, și nu doar la nivel de experţi”, a declarat Nicolae Ștefănuţă pentru Viaţa Medicală.
Acesta a subliniat că mesajul rezoluţiei pe care a iniţiat-o este unul simplu: „Trebuie decizie politică de coordonare, pe măsuri ce privesc frontierele, testarea, numărul de teste și recunoașterea reciprocă a testelor, pe sistemul de culori, acest «semafor» care spune [că] o regiune sau alta este roșie, portocalie, galbenă, precum și pe raportare”.
La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a venit cu un răspuns, care conţinea propuneri de recomandări pentru Consiliul Europei.
Patru zone-cheie erau vizate: criterii comune și limite comune pentru restricţiile de călătorie; un cod de culori agreat de comun acord; măsuri comune pentru cei care călătoresc din zonele cu risc ridicat; informaţii clare și oferite publicului la timp, în legătură cu orice fel de restricţii apărute în contextul pandemiei de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe