Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Provocări în somnologia pediatrică

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 24 ianuarie 2020

În evaluarea clinică și în tratamentul insomniei la copii, se va ține cont de cauzele posibile conform grupei de vârstă.

Medicii de familie au analizat o serie de aspecte de interes, în cadrul Conferinței Regionale de Medicina Familiei „Medicul de familie, practician și manager” - „Zilele medicale dr. Mircia Iorga”, care a avut lor în decembrie la București. 

Somnologia este un domeniu în plină expansiune, iar pacienții ar trebui abordați și din această perspectivă, a amintit dr. Mihaela Oros, coordonatorul singurului centru de somnologie pediatrică din România, în cadrul prezentării pe care a susținut-o la conferință.

Ea a adus în discuție posibilele cauze care pot determina insomnii și la bebeluși. Un punct esențial în identificarea acestora este anamneza, etapă în care medicul trebuie să țină cont și de vârstă. „Copiii nu se nasc cu această abilitate de a adormi singuri. Este, practic, un proces de învățare în care noi, adulții din jurul lor, avem un rol important în această rutină, în a-i dezobișnui treptat să nu mai doarmă și să readoarmă cu ajutorul hranei, laptelui și al altor lucruri”, a explicat dr. Mihaela Oros.

Rutina de somn a copilului trebuie analizată

Un somn de proastă calitate la sugari, bebeluși și copii mici tulbură dinamica familiei, însă atunci când medicul întâlnește în cabinet un astfel de pacient, el trebuie să se întrebe, în primul rând, dacă în spatele acestor simptome nu se află o altă cauză. De multe ori, precizează Mihaela Oros, examenul fizic este în limite normale, medicul nu găsește niciun semn clinic care să îl îngrijoreze. Ținând cont de vârstă, el trebuie să știe că există patologii care pot determina treziri frecvente, rezistența la somn și alte simptome de acest gen.

„În primul rând, facem anamneze, dar punem întrebări țintite, pentru a vedea și alt model, nu numai cum doarme copilul. Putem să întrebăm părintele despre cât de des mănâncă noaptea, de exemplu. Ne gândim și la sensibilizări digestive, care sunt din ce în ce mai frecvente, și la reflux”, a detaliat specialistul în somnologie.

În prezentarea Mihaelei Oros au fost detaliate cauzele insomniei conform grupei de vârstă, de care se ține cont în evaluarea clinică și în tratamentul acesteia la copii. Astfel, la nou-născuți, printre cauzele insomniei se numără: tulburările la debutul somnului, boala de reflux gastroesofagian sau alte afecțiuni cronice ori acute, aportul inadecvat sau excesiv de lichide ori alimente în timpul nopții. În cazul copiilor cu vârsta între 2 și 3 ani, cauzele insomniei pot fi: alergia la lapte, aportul inadecvat sau excesiv de lichide ori alimente în timpul nopții, bolile acute sau cronice.

Etichete: somn bebeluși sugari

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.