Newsflash
Știri

PSA, Hitler și Brexit

de Dr. A. M. - apr. 15 2016
PSA, Hitler și Brexit
     Cum e să mergi la medic și să afli că ai cancer? Cu siguranță, o experiență cu un impact profund asupra existenței oricui. Una care te face să reevaluezi planurile de viitor și să îți regândești opțiunile pentru viitorul apropiat. Una dintre aceste opțiuni e să urmezi un tratament agresiv și radical, în speranța că vei trece peste acest hop. Dar cum e să afli apoi că, de fapt, nu aveai cancer? Că diagnosticul s-a bazat pe niște rezultate greșite. Aceasta e experiența prin care au trecut aproape o sută de pacienți australieni din Adelaide, după ce serviciul de analize și anatomie patologică al statului South Australia a dat rezultate greșite la dozările de antigen specific prostatic. Ancheta care a urmat a ridicat serioase semne de întrebare față de acuratețea dozărilor realizate cu un sistem Siemens, după cum relatează televiziunea națională, ABC Australia.
     Eroarea a fost identificată atunci când un urolog din Adelaide a cerut repetarea dozărilor PSA la pacienți la care valorile erau ridicate în pofida faptului că suferiseră deja o operație de prostatectomie. Între timp, oficialii au decis concedierea directorului executiv al SA Pathology și efectuarea unei anchete, pentru a vedea cum a fost posibil ca eroarea să nu fie depistată mai devreme. Altfel, subiectul a fost deja preluat de politicieni și folosit de opoziție ca argument împotriva lui Jack Snelling (foto), ministrul sănătății din statul australian.
 

 

     Ce legătură există între Adolf Hitler și măsura anunțată recent de Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, de a elimina siesta din programul de lucru al ibericilor? În 1942, dictatorul Francisco Franco a schimbat ora oficială a țării sale adoptând ora Germaniei naziste, în semn de solidaritate cu Hitler. Aproape trei sferturi de secol mai târziu, spaniolii încă își potrivesc ceasurile după ora Europei Centrale, ceea ce face ca mai toate activitățile să se desfășoare după un program diferit de cel de oriunde altundeva. Ziua de lucru începe la 10 dimineața și se termină la 8 seara, cu o pauză de două-trei ore la prânz, așa-numita siestă (foto). Planurile guvernamentale sunt de a elimina cu totul siesta și de a trece la ora Europei Occidentale (valabilă în prezent doar în Insulele Canare, dar și în Portugalia sau Insulele Feroe).
 
În felul acesta, oficialii speră să poată adopta programul 9–17 (sau 18), după care funcționează mai tot restul lumii. Portalul Vocativ amintește, în completarea știrii, că renunțarea la siestă ar putea însemna și renunțarea la beneficiile pentru sănătate ale somnului de la prânz: reducerea riscului de accidente cerebrale vasculare, întârzierea bolilor cardiovasculare prin scăderea stresului și evitarea consumului caloric crescut asociat deprivării de somn. În prezent, Spania are una din cele mai scăzute rate de boli cardiovasculare din lume, ocupând poziția 163 din 172 de țări incluse în statisticile Organizației mondiale a sănătății.

 

     În vreme ce politicienii români se grăbesc să îndulcească amarul firmelor producătoare și importatoare de țigarete, încercând practic să anuleze câștigurile pentru sănătate, pe care le-ar putea aduce legea antifumat intrată în vigoare luna trecută, alte țări ne demonstrează că nu toți politicienii sunt iresponsabili. După exemplul deja binecunoscut al Australiei, Franța se alătură clubului țărilor care introduc pachetele de țigări fără logouri (foto). Un decret apărut săptămâna trecută obligă industria tutunului ca până la finele acestui an să elimine cu totul logourile proprii de pe produsele din tutun comercializate în Hexagon.
 
Conform AFP, filiala franceză a Japan Tobacco International (care deține brand-uri precum Camel sau Winston) a anunțat deja că va contesta decretul deoarece acesta ar leza drepturile de proprietate intelectuală ale producătorilor. Exact acest argument a pierdut deja lupta în Australia, dar industria tutunului va face, probabil, tot ce va putea pentru a întârzia măcar (dacă nu pentru a zădărnici) implementarea noilor reglementări. „Lupta“ continuă, dar finalul e previzibil. Și aproape.

 

     Coreea de Sud a instituit o interdicție pentru transportul păsărilor și al ouălor în provincia Gyeonggi (care înconjoară capitala Seul) după ce gripa aviară a fost confirmată la o fermă de rațe din Icheon, anunță ziarul Korea Times. Nu mai puțin de 11.604 păsări au fost sacrificate după ce s-a confirmat infecția cu virusul
A/H5N8 în cadrul fermei respective. Nu există încă rapoarte ale transmiterii virusului aviar la om, în cadrul acestei epidemii.

 

     Chiar dacă Egiptul a încheiat o înțelegere specială cu Gilead Sciences, producătorul sofosbuvirului (medicament-vedetă în eradicarea infecției cu virusul hepatitic C, pe care Egiptul îl primește cu un discount de 99%), țara africană nu a găsit fondurile necesare pentru a trata toți pacienții, în condițiile în care prevalența infecției este estimată la 12 milioane din totalul de 90 de milioane de locuitori. Conform site-ului în limba engleză al celui mai vechi cotidian egiptean, Al-Ahram, există speranțe că, până în august, vor fi eliminate listele de așteptare pentru pacienții care au nevoie de tratament. Anunțul a fost făcut de ministrul egiptean al sănătății, Ahmed Emad Al Din Rady, după ce a primit fonduri din partea ministerului pentru dotări religioase și din partea unui fond prezidențial.

 

     Un scandal mediatic a izbucnit în Taiwan odată cu internarea unui muzician pentru o complicată operație pe cord. De ce? Pentru că Huang An, în vârstă de 52 de ani, este unul intre cei mai vocali suporteri ai reunificării Republicii China (Taiwan) cu Republica Populară Chineză. Atât de vocal, încât a reușit să contribuie la interzicerea unor spectacole ale unor artiști taiwanezi în China continentală, deoarece aceștia se opun reunificării. De altfel, Huang An trăiește la Beijing de mai bine de 15 ani. Cu toate acestea, după cum anunță portalul Asia One, pentru intervenția chirurgicală pe cord, artistul s-a întors la Taipei (foto), pentru a beneficia de sistemul de îngrijiri de sănătate din insulă, cu acoperire integrală pentru toți taiwanezii. Costurile intervenției chirurgicale au fost estimate la aproximativ 25.000 de dolari americani și ar urma să fie suportate de sistemul public taiwanez.
 

 

     În discuția despre Brexit, cei care doresc ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană servesc publicului britanic potențiale amenințări la adresa sistemului național de sănătate (NHS), unul dintre cele mai bune din lume. În dezbatere au fost deja aruncate cifre privind costurile pe care NHS le-a suportat în ultimii opt ani pentru tratamentele cetățenilor din UE în spitale din Marea Britanie: nu mai puțin de 6,2 miliarde de lire sterline, în condițiile în care rambursările au ajuns la doar 405 milioane. The Telegraph echivalează deficitul dintre cheltuieli și rambursări cu costurile necesare pentru a angaja nu mai puțin de 2.638 de medici de familie sau pentru a oferi gratuit toate medicamentele prescrise în NHS. Discuția îi vizează în principal pe cetățenii europeni rezidenți legali în Marea Britanie, dar suporterii Brexit omit faptul că și cetățenii britanici rezidenți în alte state membre UE beneficiază de aceleași servicii din sistemele de sănătate respective.
     Un  alt suporter Brexit este lordul David Owen (foto), fost ministru al sănătății și apoi ministru de externe în anii ʼ70, foarte respectat în insulă. Acesta a declarat de curând că singura cale de a proteja NHS și de a-l păstra pentru generațiile viitoare este ieșirea din Uniunea Europeană. Amenințarea, crede lordul Owen, vine dinspre Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), acordul pe care UE îl negociază cu SUA, în cazul în care sănătatea nu va fi exclusă din acest tratat.
Foto: Stefan Rousseau / PA 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe